Германка смени втора тазобедрена става в УМБАЛ „Св. Георги“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Лекарите подмениха старата й става с нова, френско производство

72-годишна германка, която от години живее в смолянското село Фатово, избра пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“, за да бъде подменена дясната й тазобедрена става. Докторът по психология Фредерике Плацдах бе оперирана от екипа на проф. д-р Владимир Ставрев, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болницата.

Операцията се наложила заради разхлабване на предишната изкуствена става на възрастната жена. През февруари се наложило да й бъде направена операция за поставяне на безциментова ендопротеза с ацетабуларна капсула с двойна мобилност на мястото на износената й лява тазобедрена. Операцията също била направена в Университетска болница. Впоследствие обаче започнали болки и вдясно и жената се обадила на проф. Ставрев. Заради извънредното положение и спирането на плановите операции във връзка с епидемията от коронавирус обаче, операцията се забавила, но и състоянието й се влошило. Така след отхлабване на мерките Фредерике Плацдах вече била с много силни болки и била приета в Клиниката за ревизионната операция.

„Сложното в случая беше, че не знаехме каква е ставата, която й е била поставена, тъй като операцията е била извършена преди години в Гваделупа. Заради това направихме снимки ,за да уточним какъв е моделът на ставата и какъв е конусът на шийката. Нямаше нужда да подменяме бедрената част, а само ставата. Обадихме се във Франция, където наш колега направи справка и уточни какъв модел е ставата и къде е произведена, както и какъв е конусът на шийката. Оказа се, че разполагаме с такива резервни части“, разказа проф. д-р Владимир Ставрев пред журналисти днес.

Тъй като не трябвало да се маха цялата става, операцията приключила за около час и 15 минути.

„Ако се налагаше да бъде махнат целият имплант и да се постави нов, щеше да се стигне до операция, която продължава 3-4 часа и при нея се губи много кръв. Но в случая само се беше разхлабила самата става“, обясни още той.

Така се стигнало до щастливата развръзка и два дни след оперативната намеса, жената вече е започнала раздвижване. Днес Фредерике вече върви с патерици, очаква се на шестия ден да бъде изписана и да се прибере на село.

„Боли ме, но когато лежа, няма болка“, радостна бе възрастната жена и показа как върви из стаята. Тя се радва, че скоро ще се върне вкъщи, заедно с любимото й куче  – немска овчарка, която в момента била в хотел за кучета във Войводиново.

1 2

Подобни статии

Top