Гешев към Външно: Първият секретар на руското посолство е шпионирал в България

Иван Гешев препоръчва предприемане на действия по компетентност

Главният прокурор на Република България Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за извършена нерегламентирана разузнавателна дейност вероятно в полза на Руската Федерация от лице с дипломатически имунитет, съобщиха от прокуратурата.

Под надзора на Специализираната прокуратура се извършват действия по разследване, съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност“, по образувано наказателно производство по чл. 104 от НК. В хода на разследването е установено, че лице, ползващо се с дипломатически имунитет, изразяваща се в вероятно нерегламентирано събиране на информация от национално значение. Същият е акредитиран като „първи секретар“ в Посолството на Руската Федерация.

Горното представлява нарушение на чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

С оглед на това, главният прокурор уведоми министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни за вероятно извършено престъпление от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в София за предприемане на действия по компетентност.

По-късно от МВнР разпространиха съобщение, че руският дипломат е обявен за персона нон грата:

Главна прокуратура е уведомила МВнР за извършването на нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на дипломатически служител на посолството на Руската федерация у нас.

Посоченият дипломатически служител е осъществявал на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

МВнР е връчило нота, с която дипломатическият служител се обявява за персона нон грата, като му се дава 72-часов срок да напусне страната.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top