ГХГ-Пловдив се включва в Европейските дни на наследството с безплатни прояви

Темата е „Наследство за всички“ и е посветена на възобновяването на културния живот, пострадал от ограниченията на COVID-19

Градска художествена галерия – Пловдив се включва в тазгодишното 38-о издание на инициативата „Европейски дни на наследството“, която се подкрепя от Съвета на Европа и от Европейската комисия. Темата сега е „Наследство за всички“ и е посветена на възобновяването на културния живот, пострадал силно от ограниченията на COVID-19.

Екипът на галерията дава възможност на пловдивчани и гостите на града да разгледат нейните постоянни експозиции, както и четирите зали с временни изложби, без да заплащат за вход. Това ще стане съгласно обичайното работно време на отделните сгради днес и утре – 18 и 19 септември (събота и неделя).

Освен това, за децата, които, придружавани от възрастен, посетят Иконната сбирка на ул. „Съборна“ №22 в Стария град до 30 септември има забавно предизвикателство – да открият иконата с образа на светеца, чието име носят. Екскурзоводът ще им разкаже за живота и духовните подвизи на християнския светец, както и със символиката и предназначението на иконите.

Реставрационното ателие на Градската галерията, което се намира на ул. „Гладстон“ №32, отвори врати за ученици от пловдивските училища по изкуствата, за да видят как се реставрират ценните картини и икони. Възможност да влязат в ателието ще имат и други желаещи, като посещенията ще бъдат съобразени с капацитета на помещението.

Ден на отворените врати имаше вчера, но предстои още един – на 24 септември, петък, от 10 до 17 часа.

Подобни статии

Top