Гладът е полезен в борбата със стареенето

Учени от Харвардския университет установиха, че

контролът върху активността на митохондриите с помощта на диета или генна манипулация удължава живота и допринася за доброто здраве на старини, съобщи Лента, цитиран от БТА.

Митохондриите са органоиди в клетките на живите организми. В митохондриите се възстановява кислородът и се образува енергоемката молекула АТФ (аденозинтрифосфорна киселина), която е нужна за клетъчния метаболизъм. Ролята на суровина за митохондрията има пируват, който се образува при гликолиза от въглехидрати, попаднали с храната в организма.

В митохондриите се образуват също кислородни радикали, които увреждат клетките и допринасят за стареенето. Митохондриите образуват мрежи, които се променят в отговор на енергийните потребности на клетките. С напредването на възрастта тези мрежи функционират все по-лошо.

Резултатите от експерименти с кръгли червеи Caenorhabditis elegans показали, че намаленото количество погълнати калории поддържа функциите на мрежите от митохондрии. Подобен ефект бил получен с помощта на генно манипулиране с АМФ-зависима протеинкиназа, когато произвеждащите енергия органоиди започнали „да гладуват“ и животът на червеите се удължил.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Metabolism.

Подобни статии

Top