„Гладиаторът“ Гришо срещу „кръстоносеца“ Стан е мачът на деня! (ВИДЕО)

Българинът се надява Рузвелт, Агаси и Щепанек да го вдъхновят и срещу добрия му приятел от Швейцария

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров излиза срещу добрия си приятел Стан Вавринка в мач от третия кръг на “Ролан Гарос”, който ще започне днес около 18:00 часа на корт “Сузан Ланглен”.

Любопитното е, че 3-кратният шампион от  Големият шлем швейцарец е първият тенисист, срещу когото Димитров се изправя във всичките четири най-големи турнира – Australian Open, “Ролан Гарос”, Уимбълдън и US Open.

В Мелбърн двамата играха във втория кръг през 2011 година, когато Григор бе преодолял за първи път квалификациите в “Големия шлем” (през 2009-а той участва с “уайлд кард” на “Уимбълдън”) и бе постигнал и първата си победа в основната схема – 6:1, 6:4, 6:2 срещу Андрей Голубьов от Казахстан, 38-ми в света по това време. Вавринка елиминира 20-годишния българин със 7:5, 6:3, 6:3.

Другите им два сблъсъка досега в “Шлема” са добре познати – през 2018-а Стан отстранява Димитров в първи кръг на “Уимбълдън” и после на US Open.

Любопитно е дали речта на американския президент Теодор Рузвелт отново ще вдъхнови българския „гладиатор“ срешу швейцареца, така както го направи срещу Марин Чилич. Гришо излезе за мача си срещу хърватина с надпис на маратонките си – The Man in The Arena, което е препратка към знаменитата реч на Рузвелт в Париж.

„Преди турнира бяхме с приятели на вечеря. Един от тях ме попита дали съм чел за тази реч на Рузвелт. Казах му, че не съм и същата вечер проверих и прочетох. Впечатлиха ме и се вдъхнових от тях. Това ми даде едно спокойствие“, обясни Гришо.

През 1910-та година Рузвелт изнася реч в Сорбоната в столицата на Франция, в която говори за „Мъжът на арената“. Един от най-силните пасажи не речта, която е 35 страници, гласи:

„Не критикът има значение, не човекът, който изтъква как силните се препъват или къде онези, които вършат полезни дела, са могли да ги на правят по-добре. Уважение заслужава човекът, който действително излиза на арената, чието лице е белязано от прах, пот и кръв, който се стреми към целта без страх, който греши и отново и отново не улучва целта, защото няма усилие без грешки и недостатъци. Който знае какво е да си безкористен и се посвещава на кауза знае, че мястото му никога няма да бъде сред боязливите и студени душици, които не познават нито победата, нито поражението“.

Подобни статии

Top