Гласуваме за парламент, 301  515 души имат право на вот в Пловдив

Ще се гласува в 488 секции, почти всички ще имат и машинен вот

Днес гласуваме за 45-то Народно събрание. Изборният ден започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч.

Общо 301 515 души са включени в окончателните списъци за провеждането на парламентарните избори в Пловдив днес.  Според общината е попълнен съставът на всички секционни избирателни комисии (СИК), включително и тези в COVID-отделенията.

Проверка на DCnews.bg в деня преди изборите, когато се подреждаха помещенията за гласуване установи обаче, че хаосът със съставите на СИК е пълен, много председатели, зам.-председатели и секретари са се отказали в последния момент, липсват и членове. От първоначално одобрените от РИК състави на секционните комисии почти нито една не е останала в същия вид. Направени са множество замени заради отказ на хората да се занимават с вота.

На запитване от репортер на DCnews.bg по повод конкретен случай на отказал се зам.-председател в последния момент, член на РИК обясни, че ако от съответната партия не пратят човек, който да го замени, от членовете на комисията трябва да бъде определен един, който да стане зам.-председател.

По райони в Пловдив най-много са гласоподавателите в „Южен“ – 66 821, следван от „Централен“ (65 453), „Тракия“ (47 789), „Източен“ (45 177) и „Северен“ (43 609), а най-малко са в „Западен“ – 32 666, съобщи секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева.

Общият брой на изборните секции в града е 459, като в 455 от тях има осигурено машинно гласуване. Само в пет няма машини, защото в тях ще гласуват по-малко от 300 души.

Общо 18 допълнителни секции са осигурени в Пловдив, 11 са подвижните секции

157 души, поставени под карантина, са подали заявление за гласуване, като за тях са осигурени 6 подвижни избирателни секкции.

За избирателите в болниците са образувани 16 допълнителни СИК като 7 от тях са в COVID-отделенията и за всички тях има сформирани секционни избирателни комисии. Две са допълнителните секции в местата за лишаване от свобода – затвора и следствения арест.

Отделно са образувани 5 подвижни секции за хората с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборните помещения. По една подвижна СИК има в районите „Централен“, „Западен“, „Северен“ и „Южен“, а тази в „Тракия“  ще обслужва и избиратели от район „Източен“. Приемането на заявки за гласуване в тях приключи. Общият брой на подалите заявления е 94.

За хората, които са трудно подвижни в деня на изборите Община Пловдив осигурява специализиран транспорт за извозване от дома им до избирателната секция и обратно. Продължават да се приемат заявки днес от 8  часа  до 17 часа на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Припомняме, че днес се забранява продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитки  в заведенията за обществено хранене и други обществени места на територията на Община Пловдив за периода от 06:00 ч. до 21:00 ч.  Изключение се допуска само за тези, в които се провеждат предварително планирани семейни тържества.

Изпълнението на заповедта е възложено на районните кметове, които са длъжни да информират заведенията и търговските обекти на своята административна територия.

Подобни статии

Top