Гласуват бюджета на Пловдив за 2019 година

342 млн. лв. е финансовата рамка без парите за европроекти

Бюджетът на Община Пловдив ще бъде гласуван на днешната сесия на Общинския съвет. 342 млн. лв. е финансовата рамка без парите за европроекти, които не влизали в нея, посочи кметът Иван Тотев.

162 млн.лв. е държавната субсидия, на 179 млн. лв. възлизат местните приходи. За капиталови разходи тази година са предвидени 56.9 млн.лв.

Бюджетът на Пловдив е в духа на Пловдив – Европейска столица на културата. В него са залегнали средства за култура и образование, както и за довършване на инфраструктурните обекти, започнали през миналата година, твърдят от ГЕРБ.

Според БСП пък основен недостатък е разминаването на заявените приоритети с финансовите разчети. Според левицата приходната част е умишлено „раздута” с цел да се проведат обществените поръчки за заложените обекти. 83% от целия бюджет са разходи за заплати и само 17% са за инвестиции, смятат още от БСП. Те няма да подкрепят бюджета.

Против ще гласуват и от Съюз за Пловдив, съобщи Дани Каназирева. Засега такава е и позицията на НФСБ.

Вчера стана ясно, че компенсациите за фирмите превозвачи в градския транспорт ще се вдигнат с 1 млн. лв. Така те ще си разделят 6 960 000 лв. Първоначално превозвачите настояваха за още 3,6 млн.лв. над заложените 6 млн. във финансовата рамка. На съвместно заседание на постоянните комисии по бюджет и транспорт към Общинския съвет обаче бе гласувано допълнително да им се завиши субсидията с 1 милион.

В бюджета на общината се заделят и 120 000 лева за абонаментни карти в градския транспорт, които се купуват за общински служители.

На сесията днес ще се гласува също вземането на банков кредит от 6,2 млн. лв. за инсенератора.

Подобни статии

Top