Гласуват дали Нери Терзиева и Евгений Тодоров да бъдат почетни граждани на Пловдив - DC news

Гласуват дали Нери Терзиева и Евгений Тодоров да бъдат почетни граждани на Пловдив

Обсъждат също дали да се пренасочат допълнителни средства за стадион „Христо Ботев“

Общинските съветници решават дали да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Пловдив“ журналистите Нери Терзиева (посмъртно) и Евгений Тодоров. И двамата имат изключителен принос към повдигането на авторитета и престижа на града под тепетата в национален и международен мащаб. Предложението е на 12 общински съветници от различни групи в местния парламент.

В мотивите се припомня, че предложените за званието журналисти са емблеми на Пловдив, пловдивския дух и култура. „Нери Терзиева  остави зад себе си една от най-ярките следи в историята на модерната българска журналистика. Със своя изключителен професионализъм и отдаденост в работата тя не само показа нагледно какво означава свобода на словото в началото на демократичните промени, но и обучи няколко поколения журналисти“, се казва в предложението.

Евгений Тодоров е жива енциклопедия за историята, културата и живота на Пловдив и неговите граждани. Автор на множество книги за Пловдив, допринесли значително за националния е международен престиж на града ни, а също и на публицистика и сценарии за филми.

Старейшините ще решават също дали да пренасочат допълнителни средства за строежа на стадион „Христо Ботев“.  Парите в размер на 166 500 лв. са за изграждането на 2 трафопоста и ще бъдат за сметка на санирането на сградата на община Пловдив по проекта „Красива България“. За препроектиране на козирките на секторите са нужни други 28 500 лв., които ще бъдат осигурени от ОП „Жилфонд“.

Съветниците ще гласуват също и дали да пренасочат 142 000 лв. за охрана на траурните паркове от парите за ремонт на сградата на бившето ДКЦ – 6, както и да осигурят 135 000 лв. за софтуер на планетариума в Природонаучния музей.

Ще бъде гласувано и дали да се изграждат фотоволтаични централи в 3 пловдивски детски градини – „Десислава“, „Еделвайс“ и „Светлина“.

Подобни статии

Top