Гласуват нов Контролен съвет на „Пловдив 2019“, кметът скастри Кирил Велчев за отчета

Градоначалникът се скара на изпълнителния директор на фондацията заради спорен абзац в отчета

Нов Контролен съвет на общинската фондация „Пловдив 2019“ ще бъде гласуван на следващата сесия на Общинския съвет на 16 май. Причината е, че мандатът на сегашния е изтекъл. Освен това на днешната сесия съветничката от Патриотичен фронт д-р Лилия Учкунова предложи да бъде променен състава му и Стефан Послийски от ВМРО-БНД да влезе в контролния орган.

Това стана по време на поредното обсъждане на отчета на фондацията, което остана за днес от предишната, извънредна сесия за дейността на „Пловдив 2019“ в понеделник.

Още в самото начало при обсъждането на точката Послийски запита защо в отчета е записано следното изречение: „Отчетният период за първи път от спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2014 г. постави на изпитание демократичните процеси и смисъла на европейското законодателство в България, след като през март 2019 г. в публичното пространство открито и безнаказано бе демонстрирана агресивна дискриминационна пропаганда, което успоредно с увеличаващия се брой туристи, посещаващи града ни, поставя важни въпроси пред местната и национална политическа и социална среда.“

Абзацът явно бе по повод протестите на патриотите срещу проекта на фондация „GLAS“ за изложба на Главната с фотоси от гей прайдовете, провеждани на Балканите през последните няколко години.

След тази реплика на Стефан Послийски, Тотев излезе на трибуната и скастри изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев: „Г-н Велчев, може ли да се обяснявам на предишната сесия, че се излагаме на национално ниво и сега да има такова нещо в отчета?“. И веднага след това се обърна към съветник №1 Савина Петкова с репликата: „Абзацът веднага ще отпадне от отчета и днешното решение“. 

„Съюз за Пловдив“ не участва в гласуването

Междувременно от място лидерката на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева заяви, че групата ѝ отказва да участва в гласуването на тази точка, тъй като извънредната сесия била именно за тези отчети на фондацията. „В понеделник това не се случи. Имаме питане от януари за три фестивала и все още нямаме отговор“, добави Каназирева.

В крайна сметка, след кратка почивка за доизясняване на решението,  д-р Учкунова оттегли предложението си за промени в Контролния съвет, старейшините приеха отчета за първото тримесечие на фондация „Пловдив 2019“ с 27 гласа „за“, 4 „против“ и 4 „въздържали се“.

Подобни статии

Top