Гласуват парите за финансовата корекция, наложена от МРРБ по Транспортния проект

Решават кой да бъде омбудсман на Пловдив

Общинският съвет на Пловдив ще разгледа предложението на кмета Здравко Димитров да се отпуснат близо 1 млн. лв. от бюджета на града, с които да се покрие финансовата корекция, наложена от Министерството на регионалното развитие и благосутройството по т.нар. Транспортен проект на града, съобщи Радио Пловдив.

Припомняме, че общината беше санкционирана за Транспортния проект в края на септември, заради електронно – билетната система, която не работи. Тя обжалва санкцията, но съдебното дело не я спира и Управляващият орган на Оперативната програма „Региони в растеж“ чрез НАП изтегли глобата от бюджета на града на 25 ноември. Сега се  предлага парите за глобата да бъдат осигурени от предвидените средства за ремонт на ул. „Даме Груев“, който няма да може да стартира до края на годината.

На днешната сесия на съветниците трябва да дадат зелена светлина и за кандидатстването на общината с проект по „Красива България“ за ремонт на административната ѝ сграда на площад „Ст. Стамболов“ 1. Проектът, с който ще се кандидатства, е за 450 хил. лв. с ДДС. С тях се предвижда да се подмени фасадната дограма, да се боядиса мазилката, да се ремонтира покрива и да се поправят електроинсталациите.  Старейшините днес ще гласуват частта, с която Общината ще съфинансира проекта или 324 хил. лв.

Очаква се днес да се избере и новият омбудсман на Пловдив. Конкурсът бе обявен през май тази година, но през октомври местният парламент не гласува длъжността. След новата процедура и интервюто през ноември с кандидатите, най-много точки комисията  даде на преподавателя от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Христо Паунов и на адвокат Савина Петкова, бивш председател на местния парламент.

Подобни статии

Top