Главната акушерка на УМБАЛ „Св. Георги“ с COVID-19

Заразените медици в Пловдив станаха 5, а заболелите  в областта – 15

Пореден случай на медик, заразен с коронавирус в Пловдив – главната акушерка на Родилното отделение в УМБАЛ „Св. Георги“ е  с COVID-19. Тя е една от четиримата заразени в Пловдив, за които беше съобщено тази сутрин. Това каза пред репортер на DCNEWS шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.

59-годишната жена се е самоизолирала още на 18 март, когато е почувствала неразположение. Оттогава, в продължение на вече 10 дни, тя не е идвала в отделението и в болницата, каза още д-р Манчева. По думите й състоянието на акушерката е добро, а тя е под домашна карантина до оздравяването си.

Предстои основно почистване и дезинфекция на Родилното отделение, но това ще стане, след като бъдат изписани родилките, които са в момента в отделението, посочи шефката на РЗИ. Според нея главната акушерка не е имала досег с родилките и бебетата им, тъй като те са постъпили в отделението, след като тя е излязла в болнични.

Въпреки това ще бъдат взети проби на персонала на отделението. От РЗИ е изискан списък с всички жени, които са били в родилното помещение и са били обслужвани от заразената с коронавирус акушерка в периода от 13 до 17 март, тъй като към днешна дата те подлежат на 14-дневна карантина. Списък е изискан и на целия персонал на отделението. Семейството на жената също е поставено под домашна карантина.

С главната акушерка броят на заразените медици в Пловдив станаха 5.

В средно тежко състояние е 50-годишният пациент, дошъл от пулмологията на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“. Той, заедно с 21-годишна пациентка от пулмологията на УМБАЛ „Св. Георги“, са сред случаите, потвърдени след заповедта да се тестват всички пациенти с тежки белодробни проблеми и пневмонии в болниците. Другите двама души, за които стана известно днес – 62-годишен мъж и 56-годишна жена, били семейство. Двамата също са в Инфекциозна клиника в сравнително добро състояние.

Още един заразен с коронавирус е потвърден в Пловдив, съобщи тази вечер и шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. С него броят на болните в Пловдив станаха 14, а в областта – 15 (има и един случай на заразена жена в Карлово – б.р.) За последния потвърден случай от днес все още няма подробна информация, освен, че е медик от персонала на УМБАЛ „Св. Георги“.

Още един заразен с коронавирус е потвърден в Пловдив, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор. Венцислав мутафчийски.  С него броят на болните в Пловдив станаха 14, а в областта – 15, като се смята и случаят на 59-годишната жена от Карлово, настанена в инфекциозното отделение на карловската болница.

293 са потвърдените случаи на коронавирус у нас до момента, а от сутринта досега има нови 17 положителни проби.

Освен в Пловдив, нови случаи има също в София – 13, във Варна – един, в Сливен – един и в Пазарджик – един.

По думите на председателя на Националния оперативен щаб има двама полицейски служители, които са заразени. Те не са хоспиталзирани, тъй като нямат тежка симтоматика. Случаят е отпреди седмица, уточни ген. Мутафчийски.

Днес има един изписан от „Пирогов“, като така общо стават общо 9 пациенти, оздравели от коронавируса. От ВМА има още четири, които са вече с по-добра клинична картина, но не са изчистили от COVID-19.

Интубирани са 9 пациенти, от които 5 в „Пирогов“, 1 в Окръжна болница „Света Анна“ и трима в Благоевград. Медицинският персонал, заразен с коронавирус, наброява 13 души. Общо в страната 99 души са хоспитализирани с среднотежка към тежка симптоматика.

Най-младият пациент е 3-годишно дете, а най-възрастният – на 81 г. Според генерала няма приети деца за болнично лечение.

В момента България има около 7 000 теста и сме в процес на получаване на около 10-15 хиляди, допълни ген. Мутафчийски.

На въпрос „защо с куче в парка може, а с внуче не“, Мутафчийски отвърна, че малките деца имат нужда от разходка, но „коронавирусът не разбира това нещо, а кучето също не е добро решение“.

Подобни статии

Top