Главният архитект на Асеновград застава пред съда

Главният архитект на Асеновград Константин Атанасов

сяда на подсъдимата скамейка, след като Окръжната прокуратура в Пловдив внесе срещу него в съда обвинителен акт. Арх. Атанасов е обвинен за получен подкуп главния архитект на Община Асеновград за получен подкуп от местен бизнесмен в размер на 8000 лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Припомняме, че главният архитект на Асеновград бе арестуван през май миналата година, след проверка на ДАНС в община Асеновград. Тогава прокуратурата му повдигна три обвинения – за това, че поискал подкуп, за търговия с влияние за друг, по-стар казус, за който е поискал пари да упражни влиянието си и за строежа в Метошка махала.

Арестуваха главния архитект на Асеновград!

Впоследствие обаче, срещу него остана само обвинението за получен подкуп в размер на 8000 лева от бизнесмена Митко Захариев, който предал парите като посредник на друг човек, с инициали С.Б. – управител на банков офис. От него арх. Атанасов поискал 10 000 лева и на 10 декември 2016 година в Пловдив е получил от Захариев сумата от 8000 лв.

Парите били предназначени, за да бъде съгласуван Идеен проект за реконструкция и преустройство на бивш хотел в Асеновград в „многофункционална сграда със смесено предназначение“. Според магистратите, деянието е било извършено с изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение, като архитектът е заявил на С.Б., че за да се одобри проекта, обвиняемият Митко Захариев трябва да бъде нает за консултант.

Съдът остави Караиванов и главния архитект на Асеновград на длъжност

Самият Захариев пък е обвинен за това,

че за времето от края на месец ноември 2016 г. до 10 декември 2016 г., в  Асеновград и  Пловдив, като помагач, умишлено  е улеснил арх. Константин Атанасов  да приеме подкупа, за да извърши действие по служба.

63-годишният бизнесмен е помогнал с помощта на оферти от името на фирмата му за консултантска дейност, както и с фактури с посочена банкова сметка, от която впоследствие е изтеглил, преведени от банката 8 000 лева и ги е предал на Константин Атанасов.

По делото са били разпитани свидетели, назначени експертизи, иззети веществени доказателства и документи, и др. Спрямо всеки един от обвиняемите  е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева и е наложена забрана да напускат пределите на България.

Подобни статии

Top