Главният прокурор в Пловдив: Ако не се справим с битовата престъпност и хулиганите, трябва да затворим държавата! (ВИДЕО)

30 души са задържани към момента в СПО, която се порвежда в Пловдив, Асеновград и Хисаря

30 са задържаните до момента по линия на борбата с битовата престъпност в Специализирана полицейска акция, която се провежда в Пловдив днес, предаде репортер на DCnews.bg. В града тази сутрин пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Повод са три груби посегателства – масовият среднощен бой край Панаира отпреди дни; бой, организиран между фенове на пловдивските футболни клубове „Ботев“ и „Локомотив“, както и побой над мъж – бивш следовател, в следствие на което той е загубил зрението си.

„Една от целите на прокуратурата и полицията е в края на годината да имаме намаление на битовата престъпност. Сигурен съм, че сме на правия път сме“, заяви преди минути на брифинг Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов в Пловдив

Публикувахте от DCnews Новини от Пловдив и региона в Сряда, 17 юни 2020 г.

 

Недопустимо е – независимо какъв е поводът, независимо от коя етническа общност са извършителите на престъплението, в центъра на втрия по големина български град да има инциденти между големи групи хора, част от които са въоръжени с колове, пръти и крака на маси. Недопустимо е в резултат на забележка да се бият хора и бивш следовател с 23 години стаж да загуби зрението си. Недопустимо е хора, които твърдят, че са фенове на спорта – в случая на футбола, да си устройват масови сбивания край града; това да се снима и да е повод за гордост„, категоричен бе Гешев.

По думите му недопустимо е безогледно да се нарушава обществения ред и в същото време да цари чувство, че няма да има последствия – независимо за лица от какъв етнически произход и с какво благосъстояние става дума. „Всички са български граждани и всички те, освен права, имат задължения – да си плащат тока, да си спазват реда и задълженията към обществото.“

Ще кажа – ако държавата не може да се справи с битовата престъпност и хулиганските дейности, значи трябва да си затворим държавата.“

В тази връзка по линия на борбата срещу битовата престъпност днес в три етнически махали на Пловдив, в Асеновград и Хисаря се провежда специализирана полицейска акция. Към момента са задържани около 30 души. В по-голямата част от случаите става дума за кражби, за разпространение на наркотици и търговия с акцизни стоки.

Освен тях има и 15 арестувани футболни привърженици, чиито дела текат в момента, като единият от тях вече е осъден. Арестите са заради уговорения предварително бой между ултраси на Локо и Ботев навръх 24 май на поляна край Пловдив.

Подобни статии

Top