Главсекът на МВР се сети: Пълна информация към медиите за ПТП-та с пияни, дрогирани и неправоспособни шофьори - DC news

Главсекът на МВР се сети: Пълна информация към медиите за ПТП-та с пияни, дрогирани и неправоспособни шофьори

Подготвят и списъци на пияни и дрогирани водачи, както и на системни нарушители на правилата

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров разпореди на директорите на СДВР и ОДМВР в страната да предприемат крути мерки по отношение на контрола на неправоспособни водачи, на такива, лишени от право да управляват моторни превозни средства, както и по отношение на собственици, които допускат или предоставят управлението на МПС на неправоспособни лица.

Една от тях е да се разпространява информация за всички ПТП-та спострадали по вина и с участието на неправоспособни водачи, като се предоставят и допълнителни данни по случаите – кой е дал автомобила на съответния водач-нарушител, как го е получил той  и т.н. Разпорежда се също в информациите да се акцентира на неправомерната толерантност от страна на родители, близки и приятели спрямо неправоспособните.

В отделна точка на документа главният секретар разпорежда във всеки случай, при който е установено подобно нарушение, да се взема отношение по административен ред, съгласно разпоредбите на чл. 177, ал. 1, т. 3, буква „а“ и чл. 171, т. 2а, буква „а“ от ЗДвП към собственика, длъжностното лице или водача на МПС в случай, че е налице основание за това. Разпореждането е във връзка с анализ, извършен от ГД „Национална полиция“, на цялостното изпълнение да дейностите по тази линия.

Освен това шефовете на полицейски дирекции ще трябва да подготвят списъци на пияни и дрогирани водачи, както и на такива, които системно нарушават правилата за движение по пътищата. В тях ще фигурират и всички неправоспособни шофьори и водачи с взети книжки.

С копия на списъците ще бъдат снабдени всички служители при ежедневните инструктажи, става ясно от писмото на главният секретар.

Вижте още в самото писмо ТУК.

Подобни статии

Top