Глобиха 29 шофьори, возили абитуриенти, увиснали през прозорците

2 177 проверки на пътя извършиха служителите на ОДМВР Пловдив в седмицата на баловете – почти половината са с нарушения

29  пловдивски водачи са глобени, тъй като са превозвали неправилно абитуриенти в автомобилите. В техните коли са констатирани пътници, седнали върху рамките на вратите или показали телата си през прозорците. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Пловдив.

През последните пет дни  служителите на дирекцията проведоха специализирана полицейска операция за осъществяване на контрол над водачи на МПС по спазване на правилата за превоз на пътници. Във времето от 25 до 30 юни – седмицата на абитуриентските балове са, извършени 2 177 проверки на водачи на превозни средства. В почти половината от случаите са констатирани различни нарушения.

909 са санкциите по Закона за движение по пътищата, като от тях 280 броя са актове, а глобите по фиш са 596. Проверяващите са съставили 16 акта, свързани с установени нарушения на правилата при превоз на пътници и други 57 – за неспазване на пътни знаци и маркировка.

В 24 от случаите са установени водачи, които са използвали мобилния си телефон по време на управление на превозното средство, без наличие на хендсфри устройство. 46 са констатираните нарушения за неизползване на обезопасителен колан. 7 от проверените пътни превозни средства са били с технически неизправности. 12 са съставените актове за нередовни пътни документи. 29 броя са глобите с фиш за установени нарушения на правилата за превоз на пътници.

Установени са водачи, шофирали пияни или дрогирани

За неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри са съставени 94 глоби с фиш. 187 са случаите на неправилно спиране и престой. 33 са фишовете, съставени от органите на реда за констатирана техническа неизправност на превозните средства. В 85 от случаите водачи и пътници са били с неизрядни документи.

В хода на проверките на четирима от водачите е наложена принудителна административна мярка, като са отнети шофьорските им книжки за неплатени глоби във връзка с извършени предишни техни нарушения.

Полицейските служители са установили и задържали четирима водачи, извършили криминални престъпления на пътя. В два от случаите водачите са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол, в другите два водачите са шофирали под въздействие на наркотични вещества. Трима от проверените водачи са били неправоспособни.

Пловдивската полиция продължава да следи поведението на участниците в движението.

Подобни статии

Top