Глобяват кмета на Калофер заради липсата на мерки на мъжкото хоро - DC news

Глобяват кмета на Калофер заради липсата на мерки на мъжкото хоро

В момента се извършват проверки и от страна на РЗИ и МВР

Глобяват кмета на Калофер заради мъжкото хоро, проведено при неспазване на противоепидемичните мерки. Това заяви областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева пред журналисти днес, предава репортер на DCnews.bg. Каназирева даде извънреден брифинг след поредица от запитвания по случая от тази сутрин.

Уважавам традициите, но ситуацията, в която сме е различна и правилата трябва да са абсолютно еднакви за всички и да се спазват, коментира тя. По думите й заповедта на здравния министър и решението на Областния щаб са ясни, а именно – когато има масови мероприятия, кметът и съответната община отговарят да няма масови струпвания, а ако има такива, то носенето на предпазни средства е задължително.

Решението е съставяне на акт за неспазване на противоепидемичните мерки от тази сутрин, тъй като всички видяхме, че много от хората не носеха предпазни маски. Ще се прецени дали глобата ще е за кмета на Калофер като физическо лице, тогава става дума за максимална сума от 1000 лева, или на администрацията му като юридическо лице – максимална глоба в размер на 2000 лева, подчерта Каназирева и припомни, че по решение на Областния кризисен щаб кметовете са тези, които следят за спазване на мерките и съответно – правят и въвеждат организация. По думите й, що се отнася до отделните участници в ритуала, в момента се извършват проверки от страна на РЗИ и МВР и последващите действия ще бъдат оповестени.

Както видяхте днес в Пловдив, на всички участници, преди да се включат в ритуала, им бяха направени бързи антигенни тестове – 68 на брой, всички отрицателни. Освен това Община Пловдив раздаваше маски и всички присъстващи бяха с маски, което не видяхме сутринта в Калофер, разказа още областният управител.

Подобни статии

Top