Година и 4 месеца затвор за двама, пребили полицаи

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Пловдив осъдиха двама мъже за нанасяне на побой над полицейски служители.

Румен М., на 47 г., и Николай М., на 26 г., са осъдени за това, че са попречили на двама полицейски служители от ОД на МВР-Пловдив, да извършат проверка за установяване на самоличността на лица, нарушаващи обществения ред. Присъдата е и за това, че причинили на полицейските служители, леки телесни повреди – при изпълнение на службата им.

Румен М. е осъден и за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост.

Районен съд-Пловдив е наложил на Румен М. и на Николай М. наказание от по една година и четири месеца „лишаване от свобода“, за всеки един от тях, с изтърпяване при първоначален „строг“ режим за Николай и “общ” режим за Румен.

По-младия от двамата осъдени Николай ще изтърпи и отделно наказание от още две години „лишаване от свобода“, наложени му по условна присъда, понеже горепосочените деяния са извършени в изпитателния срок.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като Румен М. и Николай М. са признали вината си.

До присъдата се стигнало, след като на 23 март 2017 г. , около 11:30 часа, в Пловдив, граждани подали сигнал в Шесто РУ, че на ул. „Крайна“, до последната спирка на автобусите от градския транспорт, се чувала прекалено силна музика. Двама полицейски служители отишли на проверка, като на място разбрали, че Румен М. и Николай М. имали семейно тържество. Те били ангажирали дисководещ, който използвал мощна озвучителна уредба. Полицаите ги предупредили да намалят музиката, като им дали срок от 15 минути, който не бил спазен.

Поради неизпълнение на разпореждането, служителите на МВР поискали личната карта на Румен М., но той отказал да им я даде и ги заплашил, че „ще ги уволни“.  Те се опитали да го отведат до полицейския автомобил, при което Румен започнал да ги дърпа, бута и да буйства. През това време Николай М. ударил единият от полицаите в областта на лицето, с което му причинил контузия на дясното око. След това Румен нанесъл удари в областта на тялото на другия полицейски служител, с което му причинил травматични отоци и кръвонасядания. Двамата напуснали местопроизшествието и се укрили от органите на МВР, като по-късно били задържани.

Спрямо Румен М. и Николай М. съдът е определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ и понастоящем те се намират в затвора в Пловдив

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Пловдив.

Подобни статии

Top