Гофен обърна Гришо, битката се решава на двойки! (ВИДЕО)

При победа България ще бъде четвъртфиналист, при загуба напред продължава Великобритания

Григор Димитров допусна обрат и загуби от Давид Гофен от Белгия с 1:2 сета (6:4; 2:6; 2:6) за малко над два часа игра.

Капитанът на отбора ни показа много стабилна игра в първата част, но след това сервисът на българина напълно изчезна, от което Гофен успя да се възползва отлично и да направи обрат, давайки само четири гейма на Гришо.

По-рано днес в първия мач на сингъл Димитър Кузманов излезе ветерана Стив Дарси. Там Мико показа невероятен представяне и постигна исторически успех с 2:0 сета, давайки само три гейма на съперника си.

Така крайния изход от сблъсъка и бъдещето на България ще се реши от мача на двойки, като Григор Димитров ще играе в тандем с Александър Лазаров. Първаначално първата ни ракета бе посочил за свой партньор Димитър Кузманов – Мико.

Григор започна по най-добрия възможен начин и взе сервис-гейма си без напрежение, демонстрирайки агресия от първия удар след подаването, с което не даде шансове на съперника – 1:0. Гофен изпитваше проблеми в размените на бекхенд-слайс и геймът стигна до дюс, а после грешка от по-агресивен удар от задната страна на ракетата на белгиеца осигури точка за пробив. Невероятен форхенд-ретур по обратния диагонал на Григор матира противника и осъществи брейка за България – 2:0!

Невърнат първи сервис по диагонала в полето за предимство даде аванс на българина, но после негова грешка от форхенд отново вкара гейма в дюс. Невърнат втори сервис в тялото към лявата страна на корта пак изведе Григор напред, а после още един неуспешен ретур – от форхенд в дюс корта – направи резултата 3:0.

Гофен имаше повече успеавемост с вкарването си на първи начален удар, но въпреки това нямаше безметежни моменти, защото Димитров с два мощни форхенда успя да се закачи при 40-30. Изумителен минаващ бекхенд по правата, докато спринтира, осигури нов шанс за пробив на Гришо. Той бе неутрализиран със сервис-мрежа, като за първи път Гофен пое инициативата и показа повече агресия. Два отлични начални удара на белгиеца все пак го избавиха от неприятностите и намали изоставането си на 3:1.

Димитров отново привика съперника си на мрежата с бекхенд-слайс и Гофен сбърка волето си за 15-0, но после великолепна къса от форхенд на световния номер 11 направи 15-15. За съжаление, нова прекрасна къса топка на Гофен му позволи да вземе ключов аванс в разиграването и да си заслужи връщане на пробива – 3:2.

Отличен форхенд по правата върху линията изведе Гришо до точка за пробив след хубаво разиграване, а после пореден форхенд-ретур по обратния диагонал матира сервиращия – 4:2!

Непредизвикана грешка от бекхенд на българина позволи на Гофен да дръпне с 15-30, а първият сервис не влизаше и това даде възможност на белгиеца да стигне до два брейк-бола. Начален удар плюс смач до мрежата елиминираха първия от тях, но двойна грешка върна интригата в сета – 4:3.

Гофен пласира два отлични първи сервиса, но после пък Димитров го попари с бекхенд-ретур по обратния диагонал – 30-15. Нов хубав ретур, този път от форхенд, провокира белгиеца да сбърка от задната страна на ракетата си за 30-30. Ас по правата в полето за предимство бе последван от неуспешен форхенд-ретур и за първи път от старта на двубоя резултатът бе равен 4:4.

Димитров също заби първата си директна точка от начален удар по правата в дюс полето, после добави още един невърнат сервис за 30-0, а и още един идентичен ас в същата посока. Агресивният ретур на Гофен му донесе позитиви в следващия миг, само че Димитров контрира с невърнат сервис по диагонала в дясната страна на корта. Смяна на темпото с бекхенд-слайс в страхотно разиграване провокира грешка на белгиеца и Гришо се измъкна от неприятната ситуация, за да поведе с 5:4.

Феноменален форхенд след чудесен ретур на Димитров вкара гейма в дюс, а непредизвикана грешка от бекхенд на белгиеца доведе до сетбол. Той бе неутрализиран с нов великолепен начален удар по диагонала – този път в лявата половина на корта. Григор си заслужи втори сетбол с подсечен бекхенд-ретур, а изключително класен минаващ бекхенд под напрежение осигури спечелването на първия сет след 62 минути!

Вторият сет започна с още един магически минаващ удар от бекхенд на Гришо. Началният удар на Димитров отново не бе безупречен и той започна гейма с двойна грешка, а после поздрави съперника за отличен бекхенд-ретур – 15-30. Димитров отново се спаси с чудесен сервис по правата, а после още един му осигури предимство, но пък четвъртата двойна грешка възстанови паритета. Непредизвикано сбъркан форхенд по обратния диагонал в близост до мрежата на Григор осигури трети брейк-бол на противника и той вече бе реализиран с поредния агресивен ретур – 0:1.

В две поредни разигравания капитанът на България поемаше контрол над топката, но сбъркани форхенди опропастиха усилията му. В крайна сметка пробивът бе затвърден от Гофен, макар той да не бе особено убедителен в сервис-гейма си – 0:2. Григор отново трябваше да защитава точка за пробив, но го направи по прекрасен начин с остър бекхенд по диагонала. Двойна грешка номер 5 осигури нов брейк-бол на Гофен, а непредизвикано сбъркан бекхенд направи пробива факт – 0:3.

Перфектен лоб на Григор му даде лек аванс при 0-15, а после подсеченият бекхенд-ретур се оказа нерешима задача за белгиеца – 0-30. Два поредни великолепни сервиса на Гофен изравниха резултата, но отново сечен бекхенд на Димитров му осигури предимство в разиграването, за да се стигне до брейк-бол. Още един такъв удар със задната страна на ракетата доведе до грешка на белгиеца и един от пробивите бе върнат – 1:3.

Гофен поведе с 15-30, а българинът изразходи и последното си обжалване с хоукай, след което пък направи нова двойна за 15-40. Григор пък с три грешки – две от бекхенд и една от форхенд – подари два шанса за спечелване на сета, но той ги отрази с два форхенд-уинъра. Два хубави сервиса все пак осигуриха първо взето подаване за капитана на България – 2:5. Гофен спечели сервис-гейма си с ас и изравни сетовете – 6:4, 2:6 за 1 час и 46 минути игра.

Гришо започна с две двойни грешки третия сет, но три поредни страхотни точки на българина обърнаха развоя на гейма в негова полза, като демонстрираше необходимата агресия в точните моменти. Гофен обаче продължаваше да прави чудесни ретури и си заслужи дюс, но два поредни невърнати начални удара свършиха работа за Григор – 1:0.

Гофен бе застанал сигурно на основната линия и изпълняваше дори няколко деми-волета. Григор значително намали скоростта на сервисите си, за да избягва двойни грешки, от което се възползва агресивно настроения белгиец. Белгиецът заслужи пробива си с поредица дълбоки удари и провокира грешка на Григор, за да поведе с 1:2.

Гофен поведе набързо с 40-0, но после Димитров го наказа с две поредни хубаво спечелени разигравания, но въпреки това геймът отиде на сметката на белгиеца след нова атака на мрежата – 1:3. Три поредни чудесни невърнати сервиса на Гришо му дадоха предимство в следващия момент, а после Гофен заслужи аплаузите на всички (включително българина) с невероятно усилие да върне иначе чудесна къса. В крайна сметка форхенд по обратния диагонал спечели гейма в полза на Димитров за 2:3.

Шестия гейм на третия сет беше доста оспорван, като при шанс за пробив Гришо реши да провери топка на страничната линия, която се оказа вътре и се стигна до дюс. Там два солидни сервиса и грешка на Григор при преминаващ удар отново изведе Белгия с два гейма напред. В следващия си сервис гейм Григор реши да рискува повече от обичайното, което донесе нова порция непредизвикани грешки и Гофен без проблем взе нов пробив за 5:2.

Така Белгия стигна до сервиране за мача, Давид наниза два отлични сервиса и след още две лесни точки спечели мача и изравни баланса в сблъска с България.

Подобни статии

Top