Големият пловдивски музикант и композитор Стоиц Гъдев с онлайн концерт

Началото е днес от 20 часа!

Големият пловдивски музикант и композитор Стоиц Гъдев ще изнесе онлайн концерт от авторска музика за пиано. Проявата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент З „Гражданска активност“ от Наредбата за финансиране на културни събития.

Линкът за концерта ще бъде публикуван на сайта на община Пловдив и на страницата на Стоиц Гъдев във Фейсбук, началото е 20 часа.

С виртуозното си изпълнение на пиано и мелодиката на своите композиции музиката на Гъдев пленява слушателя и го оставя без дъх. Този концерт ще бъде по-различен заради похватите, които той използва в музиката си заради начините на организиране на нотната композиция, приближавайки се по свой начин до хармоничните, мелодични и ритмични аспекти на музиката. Рамките на академичността в музиката са му тесни и затова предпочита сам да открива закономерностите в музикалната композиция.

Стоиц Гъдев сам нарича музиката си съвременна класика, но тя може да се определи и като модернистична, тъй като в нея има много философия и естетика, разнообразни предизвикателства и интерпретации на по-стари категории музика. Според автора и организаторите потребността от този концерт е изключително голяма точно сега, във времето на частична изолация, когато хората имат нужда повече от всякога от пълноценен контакт с изкуството – хубава музика, поезия и положителни емоции.

В клавирния концерт участват още музикантите Димитър Гюров – китара и Владимир Величков – кавал със специални аранжименти за пиано и китара, пиано и кавал.

Ето какво пише за него Тома Спространов:

Инструменталната музика на Стоиц Гъдев е толкова добра, че може да се сравни със световни образци като тези на Жан Мишел Жар до Майк Олдфийлд. Бих казал, че маестро Гъдев е един необработен диамант в музиката, въпреки, че дефакто, неговите неща са много по-обработени от разни популярни парчета.

Стоиц  Гъдев е роден на 16.12.1960 г. в Пловдив. Потомствен музикант е. Започва да учи пиано на 4 години, на 6 години е приет в подготвителен клас в Музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив. Най-голяма заслуга за музикалното му образование и култура обаче изиграва неговият баща Иван Гъдев – изключителен музикант и пианист, който сам показва на Стоиц основите на класическата музика и джаз стандарти. Започва да работи като пианист от ранните си младежки години, трупайки богат опит като изпълнител. Свири с едни от най-добрите музиканти в Пловдив. По-късно започва да свири в реномирани клубове и хотелски вериги в Европа, Азия и Африка, като на много от тези места бива назначен след като печели оспорвани конкурси. Същевременно той е изключително ползотворен като композитор.  Има издадени 13 албума с авторска музика. Сам аранжира и записва произведенията си. 25 години работи и като студиен музикант.

Написал е над 200 композиции, а през последните четири години ги записва с ноти, като събира всичко в нотни сборници. Пише предимно инструментали – съвременна класика за пиано и поп музика. Написал е музика за български поп звезди – Васил Найденов, Маргарита Хранова и други.

Подобни статии

Top