Големият ремонт на детските градини по „Региони в растеж“ в Асеновград започна (СНИМКИ)

Със символична първа копка беше дадено началото на  мащабната реконструкция на три детски градини в Асеновград. Ремонтните дейности стартираха от детското заведение  „Зорница“, а още през следващия месец ще започне строителството и в останалите два обекта- „Пролет“ и „Надежда“.

Трите  заведения са част от големия проект  на община Асеновград за подобряване на училищната инфраструктура, свързани с енергийната ефективност, модернизация и рехабилитация на  детските градини „Надежда“, ДГ „Зорница“ и ДГ „Пролет“ и двете училища – СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и СУ „Св. Княз Борис I“.

„Това са последните учебни заведения, които не са били санирани. След края на  големия проект „Образователна инфраструктура“ – обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на детски градини, модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства“ всички училища и детски градини в Асеновград ще бъдат изцяло реновирани“, каза кметът д-р Емил Караиванов, който постави началото на строителството в детска градина „Зорница“.

Проектът е на обща стойност близо 7 милиона лева. От тях малко над 1 милион лева ще бъдат вложени в детска градина „Зорница“. 

Детското заведение ще бъде санирано, дограмата ще бъде подменена, а покривната конструкция основно ремонтирана. В рамките на проекта ще бъде извършено цялостно оборудване  и обзавеждане на градината. За подмяна на мебелите са предвидени около 135 хиляди лева.

След реконструкцията близо 170 деца ще могат да спортуват и да се забавляват в изцяло обновеното дворно пространство в образователния проект.

„След ремонта децата ще вляза в  нова, напълно обновена детска градина. Всяка стая ще бъде снабдена с интерактивна дъска, ще има и компютър за нуждите на учебния процес“, каза директорът на учебното заведение Надежда Джиголинова.

Очакванията са строително-монтажните дейности да приключат още в края на лятото. През времето на ремонта за кратко градината може да остане затворена, но това няма да създаде неудобство на родителите, тъй като децата ще бъдат преместени в съседно учебно заведение.

Надеждите на екипа на проекта са ремонтите да приключат още в края на летния сезон и новата учебна година да започне спокойно в напълно обновените учебни заведения в града.

Проектът „Образователна инфраструктура“ – обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на детски градини, модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства“   е  финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Tой започна на  2 май миналата година и е с продължителност 30 месеца. Стойността му е  6 779 317,05 лв., като 5,5 милиона лева са европейско финансиране, а малко над един милион лева са парите, отпуснати като национално съфинансиране.

 

 

Подобни статии

Top