Голям протест на българи мигранти в Дуисбург заради неразкритата смърт на Рефат от Пловдив - DC news

Голям протест на българи мигранти в Дуисбург заради неразкритата смърт на Рефат от Пловдив

26-годишният Рефат Сюлейман бе намерен мъртъв миналия октомври в завода на Тисенкруп в Брукхаузен

Български работници излизат днес на протест в германския град Дуисбург. Поводът е мистериозната смърт на български работник от Пловдив в завода на Тисенкруп в Брукхаузен миналия октомври.

На 14 октомври 26-годишният Рефат Сюлейман – български работник от турското малцинство в Германия, изчезва на територията на стоманодобивния завод на „Тисенкруп” в Дуисбург-Брюкхаузен – една от няколкото производствени бази в региона на най-големия производител на стомана в Германия.

Няколко часа по-късно „Тисенкруп” и полицията в Дуисбург започват мащабна операция по издирване из територията на стоманодобивния завод, простираща се на 10 кв. км. В операцията участват 16 кучета, 56 души, дрон, хеликоптер и няколко камери с термално изображение. Семейството на Рефат смята, че тази операция по-скоро за спасяване на репутацията на властите и ръководството на завода. Междувременно собствениците на завода отказват да спрат производството, а заводски охранители дори заплашват членове на семейството на Рефат с наказания, ако стъпят на територията на предприятието.

Тялото на Рефат е открито три дни по-късно от друг български работник, който забелязва парче от бялото му защитно облекло в частично изпразнен басейн с шлака. В бетонния басейн има токсични материали, като шлака, утайка и други отпадъчни продукти при производството на стомана, а самият басейн се намира в обезопасена зона, която се обслужва от „Бухен”. Мястото пък е под прекия надзор на офис сградата на „Тисенкруп”, която се намира само на няколко метра оттам, пише сайтът „Барикада“.

Тялото му е открито три дни по-късно от друг български работник, който забелязва парче от бялото му защитно облекло в частично изпразнен басейн с шлака. В бетонния басейн има токсични материали, като шлака, утайка и други отпадъчни продукти при производството на стомана, а самият басейн се намира в обезопасена зона, която се обслужва от „Бухен”. Мястото пък е под прекия надзор на офис сградата на „Тисенкруп”, която се намира само на няколко метра оттам.

Няколко дни по-късно докладът от аутопсията официално заявява, че основната причина за смъртта е задушаване. Оттогава досега са организирани няколко протеста с искане за бързо и справедливо разследване. На него работници и семействата им повдигат въпроси за неспазване на правилата за безопасност на територията на завода на „Тисенкруп” и за лишаване от основни трудови права и защита на работното място от страна на подизпълнителите, които господстват в сферата на индустриалното почистване. Всички питат защо Рефат е бил изпратен във високорискова зона в третия си работен ден, без нужното обучение и медицински изследвания, както повеляват условията за безопасност.

Смъртта на Рефат Сюлейман през октомври миналата година изглежда е капката, която прелива чашата за мнозина. В края на 2022-а годира съществува недоволство сред турско-българските работници мигранти в Дуисбург.

Днешният протест е второто организирано недоволство на българи, което настоява за прозрачно разследване на случая и справедливи условия на труд за работниците мигранти.

„Столипиново в Европа“ е инициатива на български мигранти в Германия, която се занимава със защита на правата на защитата на правата и интересите на мигрантските общности от Източна Европа в различни части на Германия и Европа. След смъртта на Рефат Сюлейман организацията инициира онлайн петиция, настояваща за премахване на подизпълнителските практики в индустриалното почистване.

Снимки: baricada.org

Подобни статии

Top