Голяма Богородица е! - DC news

Голяма Богородица е!

Имен ден празнуват Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.Честити да са

15 август – Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица, е един от най-големите християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Три дни по-рано Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. Така по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“. В памет на явяването й пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „Въздигане на хляба“.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица – за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

Подобни статии

Top