Голяма Богородица е!

Голяма Богородица е!

Успение на Пресвета Богородица,

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й. На този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

Според преданието това е денят,

в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й  в Йерусалим.

Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава,

обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

В памет на явяването ú пред апостолите,

Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

По случай празника Пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейска света литургия от 9.00 ч. в катедрален храм „Успение Богородично” в Пловдив.

Днес имен ден имат всички, които носят името на Дева Мария –  Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава, Панайот, Панайотка

Подобни статии

Top