Голямата базилика е с акт 16

Очаква се Министерството на културата да прехвърли собствеността на Епископската базилика на Община Пловдив

Голямата базилика вече има издаден Акт 16, след като на 14 октомври на инспекция в археологическия обект бе десетчленна комисия, която прие строително-монтажните дейности от изпълнителите – община Пловдив и фондацията. Още тогава те декларираха, че Епископската базилика е готова да посрещне посетители.

Бихме желали да отвори врати за посетители колкото се може по-скоро преди края на 2020 година, посочи Десислава Тальокова, изпълнителен директор на „Америка за България“. В следващия месец предстои Община Пловдив и Министерството на културата да приключат процедурата по прехвърляне на собствеността от държавата към общината.

По повод на инициативата „Подари си птица“ от фондацията съобщиха, че са откупени 24 птици, всяка на стойност 5 000 лева.  Средствата се събират във фонд „Приятели на базиликата – Пловдив“, чиято цел е да подпомага дейността на бъдещия център. Предстои да се довърши и рекламния филм за Базиликата, който под формата на кратко видео ще дава думата на хората, които в най-голяма степен са допринесли за възстановяването на Епископската базилика. Премиерата му ще бъде по време на официалното откриване на Базиликата, което, обаче, заради пандемията от коронавирус се отлага.

Общата стойност на новия музей е 16 млн. лева и по него се работи през последните пет години. Базиликата от IV-V век проучваха екипите на археолозите Елена Кесякова, Жени Танкова и реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева-Дечева.

Информация: Радио Пловдив

Подобни статии

Top