Готови са дублиращите сондажни кладенци на Брестовица

Започва вторият етап – подмяна на водопроводната мрежа

Новите дублиращи сондажни кладенци на Брестовица са готови. Те са изградени от водното дружество в максимално кратък срок, стана ясно днес.

Кладенците са три и вече са в работен режим. Старите кладенци са тампонирани, а водовземането се осъществява от втория защитен подземен слой, като в момента в режим са два от сондажните кладенци, тъй като осигуряват достатъчно дебит за населеното място, а именно 13 л/сек. в секунда.

Очаква се през сухите летни месеци да бъде пуснатв работен режим и третият сондажен кладенец и по този начин да се достигне и до 21 л/ сек. дебит на питейната вода за селото.

Според главния инженер на „ВиК“-Пловдив Антон Гълъбов това ще гарантира, че и през лятото ще има достатъчно вода за населението.

Изграждането на новите кладенци са много важен етап, за да започне и следващият, а именно – подмяната на довеждащия водопровод и вътрешната водопроводна мрежа, водоемите и пречиствателната станция. Вече има подписан договор, избран е изпълнител и от 5 април започва строителството, като ще се започне от един от кварталите на Брестовица. Постепенно се одобряват проектите и се издава строително разрешение и за останалата част от населеното място.

Припомняме, че финансовите средства са осигурени от държавата.

Инж. Антон Гълъбов добави, че в момента пробите на водата от трите сондажни кладенци са в норма, като от водното дружество ще продължат с изпълнението и на следващите етапи, така че ангажиментът към Брестовица ще бъде изпълнен. Срокът за изпълнение е 24 месеца, като изпълнителят е поел ангажимент да го завърши предсрочно.

От своя страна кметът на селото Любен Радев също изказа благодарност към Областна управа и ВиК-Пловдив, защото се вижда подкрепата на държавата и желание да реши се проблема до край.

Подобни статии

Top