Готвят по-голям парад за 6 май

Самолети и вертолети ще преминат над жълтите павета

Бившият командир на 68 бригада „Специални сили“ ген. Михаил Попов, който сега е командир на Сухопътните войски на Българската армия, ще командва военния парад за Гергьовден.  Тази година парадът в Деня на храбростта – 6 май ще е по-голям от обичайното заради 140-та годишнина от създаването на Българската армия и в него ще участват тежка техника и самолети.

Бойни машини от Асеновград и Карлово тръгват към София

Парадът ще започне в 10.00 часа и през площад „Княз Александър I“ ще преминат около 10 блока военнослужещи, които представляват всички видове въоръжени сили и военните университети.

През „жълтите павета“ ще преминат образци от почти всички машини на въоръжение в армията – танк Т-72, самоходна гаубица „2С-1“, бойни машини на пехотата БМП, МТЛБ и БТР, ракетни и зенитни комплекси, гаубици, бронирани „Мерцедес“ G 270, „Хамър“, „Commando seleсt“, „Guardian“ и „SAND CAT“ и т.н. Колоната ще бъде водена от сливенски танкисти. В парада ще участва и представителна част на Парашутната бригада в Пловдив.

Военновъздушните сили ще представят летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада, в различни формации ще преминат: вертолет Ми 17 – носещ националния флаг; вертолети Ми-24 и „Cougar“, военно-транспортен самолет C-27J „Spartan“, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29. Те ще прелетят над площад „Княз Александър I“  от 10.00 ч. до 11.00 ч.

Top