Говори мъжът, видял за последно загиналия алпинист на връх Ботев (ВИДЕО) - DC news

Говори мъжът, видял за последно загиналия алпинист на връх Ботев (ВИДЕО)

В събота станаха пет инцидента с туристи

Последният човек, който е говорил със загиналия алпинист в Стара планина, е Пламен Николов. В ефира на „Здравей, България” той разказа какво са си казали по време на срещата им преди фаталния инцидент.

В нощта срещу неделя станаха 5 инцидента с бедстващи туристи в Стара планина, един от които загина. Заради лошото време вчера спасителите не успяха да свалят тялото на загиналия и засега прекратиха акцията.

Един загина и 4-ма пострадаха при инциденти под връх Ботев

„Изказвам съболезнования на всички близки. Това беше един много лъчезарен човек. Запознахме се случайно. Те дойдоха от хижата. Чаках една седмица да има подходящо време, за да се кача на връх Ботев. Загиналият – Тодор Желязков, беше с негов приятел. Казаха, че отиват към хижа „Добрила”.  От там намерението им беше да стигнат до „Беклемето“. Обясних им, че по прогноза времето ще се влоши и е много опасно.  Предложих им да тръгнат с нас и да слезем към хижа „Равнец” и от там да се приберат. Те обаче отказаха. Бяха добре екипирани, но въпреки това горе бурята е много силна”, разказа Николов.

Преди фаталния инцидент със загиналия турист, спасителите в Троянско се отзовават на още 3 сигнала.

„За нас годината започна динамично. Още на 1 януари имахме инцидент. Имаше пострадал в района на „Северен Джендем”. Наши колеги се отзоваха веднага. На 2 януари получихме сигнал за пострадал на пътеката към връх Млечен чал. Отново наши колеги се отзоваха по най-бързия начин. В същия момент получихме от 112 сигнал за паднал човек на североизточния склон. Непосредствено след него са паднали още двама. Те имаха по-тежки травми. Всички тези инциденти са различни от този със загиналия на връх Ботев. Условията в планината са сурови. Теренът беше ужасно зеледен. Дори с „котки“ човек се придвижва трудно”, обясни планинският спасител Христо Сливков.

Все още не е ясно кога ще бъде възобновена операцията по издирването на тялото на загиналия алпинист.

„Всичко е в техни ръце. Благодарим, че ги има. Спасителите разчитат единствено на собсвените си сили. Времето е мъгливо. Задължително трябва да направим напролет заслон, за да могат туристите да има къде да се скрият”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Вижте още във видеото:

Източник: NOVA
Снимка: Фейсбук/Снежана Миронова

Подобни статии

Top