Градина на толерантността създават заедно различните етноси в Пловдив

Седем дървета, като символ на мирното съжителство на различните народности в Пловдив, ще бъдат засадени в центъра на града на Международния ден на толерантността 16 ноември.

Първата етно градината в града под тепетата се създава по идея на Кристиан Ангелов и приятелите му от младежката организация  нa “Шалом” в Пловдив. Инициативата на Фондация “Заедно” се осъществява със съдействието на кмета на район “Централен” Георги Стаменов, еколозите от районната администрация и ОП “Паркове и градини”.

В засаждането на дърветата ще участват  деца от различните общности – арменска, българска, еврейска, италианска, руска и турска. Сред тях са Мирела Калчева и Ичо Динков – дванайсетокласници от СУ „Св. Софроний Врачански“, които работят по проект за религиозна и етническата толерантност по програма ЕРАЗЪМ+; Джорджо Кристиано (12г.) от училище “Алеко Константинов”; ученици от „Адраха колеж“; Едуард Агопян, студент във ВТУ “Тодор Каблешков”; Гюлназ Ибиш и Денис Мустафов oт СУ „Св.Константин-Кирил Философ“; Владислава Аксенова (17г.) от гимназия “Класик” и Данаил Рижов (15г.) от ЕГ “Иван Вазов”.

Седмото дърво ще е символ на всички останали етноси,  чиито живот, култура и история, са свързани с най-стария жив град в Европа.

Засаждането на градината символично се свързва и с предстоящото обновяване на Дондуковата градина в центъра на града, която е едно от любимите места за разходка и отдих на жителите в историческия център на Пловдив.

Събитието в петък е от 10.30 ч. на площада пред Дома на младоженците, до Паметника на благодарността. Очаква се през късната пролет на 2019 г. засадените лагерстремии да цъфнат в различни цветове и да предават много жизненост, положителна енергия и цветно настроение.

Top