Градушка над Пловдив, ледените зърна с големина от грах до лешник (СНИМКА)

Градушка удари Пловдив преди минути.

От грах до лешник е размерът на ледените зърна в различните квартали на града.

Най-едра са били ледените късове в центъра на града и край Централна гара – с размер на лешник. От тях са побелели покривите на колите, обясняват очевидци.

В „Тракия“ на места градът също е бил с големина на лешник. В Кючука и до моста на Адата пък вали колкото грахово зърно.

Разрази се и гръмотевична буря, придружена с проливен дъжд. В момента дъждът вече отминава, но продължи около час и половина.

Близо 40 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка, се изсипаха в Пловдив в продължение на 27 минути днес следобед, съобщиха пък от общината.  Заради голямото количество валежи много от  места в града са под вода, особено ниските точки. Въпреки, че шахтите бяха предварително почистени с оглед на синоптичните прогнози, те не успяха на поемат цялото количество вода, добавят от администрацията.

Екипите на ОП „Чистота“, ОП „ОКТ“ и други общински предприятия са на терен и се борят с последствията от силния дъжд. Екипи работят и на местата с прекъснато електрозахранване. Вече е възстановена работата на светофарните уредби на Кукленско шосе до Практикер и на Мебелна къща, работи се по отстраняване на проблема на светофара на Кукленско шосе до Рекорд.

От администрацията призовават гражданите за търпение предвид усложнената ситуация. С предимство се обслужват обществените сгради – болници, детски заведения.

24 сигнала обаче са били подадени на спешния тел. 112 за наводнения и паднали дървета по време на снощния дъжд, съобщиха от пожарната. Екипите на РДПБЗН – Пловдив са отработили всички сигнали сигнали за произшествия.

Доброволците от ДФ „Пловдив 112“ също са известени и са в готовност да реагират при необходимост.

Top