Грък, обвинен в убийство, остава в ареста до депортирането му

Гъркът убил и ограбил жена в Пирея

Пловдивският апелативен съд остави в ареста гръцкия гражданин Г. Д., като потвърди определението на Окръжен съд – Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Той е обвинен в това, че на 21.11.2018 г. в Пирея – Атика е извършил  предумишлено убийство в съучастие с друго лице, както и грабеж в съучастие със същото лице, като двамата успели да избягат, а смъртта на пострадалата З. Т. настъпила няколко часа по-късно в болница.

Според гръцкото законодателство повдигнатите обвинения срещу Г. Д. са  за тежки углавни престъпления, за които се предвиждат наказания доживотен затвор за убийството и лишаване от свобода от 5 до 20 години за грабежа. За това на 12 юни 2019 г. гръцките власти са издали Европейска заповед за арест за Г. Д. за провеждане на наказателно преследване. В случая компетентен да се произнесе по изпълнението й е Пловдивският окръжен съд, тъй като исканото лице Г. Д. живее в гр. Пловдив и е със статут на чужденец, продължително пребиваващ в България.

Апелативните магистрати постановиха, че предвид тежките обвинения и наказанията за тях, адекватна е най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, до фактическото му предаване на държавата, издала Европейската заповед за арест. Опасността Г. Д. да се укрие е налична, с оглед високата обществена опасност на деянията, визирани в Европейската заповед за арест /ЕЗА/ и, съответно, максималните предвидени наказания.

Определението е окончателно.

Подобни статии

Top