Граждански патрули ще следят за незаконните сметища в община „Родопи“

Патрулите ще налагат и актове на нарушителите

Граждански патрули ще следят за незаконни сметища в община „Родопи“. Това съобщиха днес пред журналисти кметът и зам.-кметът на общината Павел Михайлов и Владимир Маринов. Това ще стане чрез изменение в наредбите на общината.

Патрулите ще имат правомощията на общинска охрана и ще могат да налагат актове на нарушителите. „Ще работим в тясна връзка с МВР и прокуратурата и веднага ще ги сезираме за незаконни сметища“, поясни зам.-кметът Владимир Маринов.

Кметът на „Родопи“: Настоявам за цялостна проверка на незаконното сметище в Ягодово

Той припомни за разкритото незаконно сметище край Ягодово, където собственик на частни терени си е спретнал незаконно депо за строителни отпадъци с кантар и загробване на боклуците. Депото съществувало от 2011 година, уточни зам.-кметът. По думите му, съвместно с областна управа, ще се проведе среща с МВР и прокуратурата по темата.

Кариера и незаконни депа за боклуци разкриха от Областна управа край Ягодово и Катуница

„Борбата с незаконните сметища е приоритет на новото ръководство на община „Родопи“, ще бъдем безкомпромисни“, подчертаха Михайлов и Маринов. Общинското ръководство възнамерява да предприеме драстични мерки, за да не се допуска повече замърсяване на околната среда в общината.

Кметът на „Родопи“ беше категоричен, че няма как общината да изчисти частните имоти, нито пък администрацията разполага с такива средства. „Няма как да изразходваме публични пари за почистване на частни терени“, коментира Павел Михайлов.

Подобни статии

Top