Гребният канал е напълно готов за Световната купа

Единствено липсата на дублиращо трасе пречи в момента на Пловдив да кандидатства за нови големи първенства

Комисията от Международната федерация по гребане (ФИСА) приключи тридневната си проверка на гребния канал в Пловдив и подготовката за домакинството на Световната купа по гребане, която ще се проведе от 10 до 12 май тази година.

Организационният мениджър на FISA Камерън Алън беше категоричен, че Пловдив е готов да приеме първото за годината голямо състезание от календара на Световната федерация.

„За състезателите по гребане пловдивският канал е известен като един от най-добрите и най-бързият в света. Трите кръга за световната купа са от най-важните регати преди квалификацията за олимпиадата в Токио. Очакваме много оспорвано състезание, на което националните федерации по гребане ще направят последните фини настройки в своите отбори за олимпиадата“, заяви Камерън Алън на пресконференция днес в Пловдив.

Състоянието на гребния канал е много добро. Допълнителните дейности, за които община Пловдив е заделила финансиране, са свързани с обновяване на контролните кули по гребното трасе, частична хидроизолация на финалния комплекс и допълнителна временна ограда за безопасност по време на състезанията.

На 5 май община Пловдив затваря трасето на гребния канал и той ще бъде на разположение само за участниците в регатата. От 8 до 12 май съоръжението с прилежащата инфраструктура ще бъде затворено за граждани и автомобили, а на 9 май ще бъдат тествани абсолютно всички съоръжения. Състезанията от Световната купа по гребане ще се излъчват от БНТ и ще бъдат транслирани в Европа.

„За съжаление Пловдив остана един от малкото качествени канали в света, които нямат зона за загряване и разпускане“, каза Светла Оцетова.

„Имаме богат опит в организацията на големи състезания по гребане, затова смятам, че отново ще бъдем отлични домакини на това голямо международно състезание“, добави Георги Титюков, заместник-кмет на Пловдив.

Неговата прогноза е, че след годините на съдебни спорове, които Пловдив спечели окончателно, предстои да бъде строително разрешение за екопарк „Марица“, част от който е и новото водно съоръжение. То ще бъде използвано и като дублиращ канал при големи състезания. Осигурено е финансиране на стойност 4 милиона лева. След избор на изпълнител строителството ще продължи около 12 месеца.

Организационният комитет е подготвил пакет от кандидатури за големи състезания по гребане от 2021 година до 2024 година. В олимпийската 2024 година Пловдив иска да стане домакин на световно първенство за юноши и девойки, младежи до 23 години, мъже и жени в леките категории, които нямат олимпийско представяне.

Призовите места в състезанията от Световната купа носят точки на най-добрите гребци. Победителите получават по 7 точки или общо 21 точки при три победи от трите състезания в Пловдив, Познан и Ротердам. Вторият в класирането ще впише 5 точки в актива си, а седмият се задоволява с 1 точка. Всяка държава може да участва в състезанията с два отбора.

„България все още не е оповестила официално с колко лодки ще участва в Пловдив, но със сигурност ще има български гребци на регатата в Пловдив“, каза Светла Оцетова, технически директор на FISA.

Около 80% от квотите за следващата олимпиада ще се определят на световното първенство по гребане в Линц.

Подобни статии

Top