Гребци на Галатасарай тренират в Пловдив, ветераните се състезават на осморки (СНИМКИ)

Това е част от подготовката им за Световната купа по гребане и за Световното първенство

Петнадесет гребци от младежкия отбор до 23 години на турския гранд Галатасарай започнаха тренировки на гребния канал в Пловдив. Това е част от програмата им за подготовка за големите състезания за Световната купа по гребане и за Световното първенство. Галатасарайци връщат визитата на своите връстници от побратимения гребен клуб Хеброс.

Освен младежкия отбор в Пловдив пристига и осморка ветерани, която ще се състезава с партньорите си от гребен клуб Хеброс на 4 май. Първите тренировки на ветераните започнаха на смесена българо-турска лодка, докато турският отбор изчаква всички свои ветерани да дойдат в Пловдив.

„Състезанията между ветерани имат за цел да промотират гребния спорт и на тях не се търсят най-добрите времена. Българската осморка е по-титулувана – имаме златни, сребърни и бронзови медали от световните първенства за ветерани. Но целта ни сега е да потренираме заедно и да изпитаме удоволствието от водата“, коментира Иван Попов, вице-президент на гребен клуб „Хеброс“ и един от гребците в българската осморка.

В Турция има два силни гребни клуба – Галатасарай и Фенербахче. Тези два клуба дават най-много спортисти в националния отбор на Турция по гребане. През 2016 година на Олимпиадата Галатасарай участва с двойка скул за мъже, а през 2018 година на Световното първенство в Пловдив един от гребците на четворка скул (лека катгория) е състезател от клуба. Тази лодка взе бронзовите медали. Общо в клуба има 80 състезатели мъже и жени,а броят на гребците е 120, но част от тях са по-малки и още не са картотекирани.

Децата в Турция започват да тренират гребане на 13-14-годишна възраст. Анкетите на клуб Галатасарай сочат, че децата се насочват към този спорт, защото им харесва водата и защото гребането е на открито сред природата.

Спортен клуб Хеброс ( Пловдив) е основан през 1999 година в Пловдив. В него работят 6 треньори и обучават деца от 12 годишна възраст до мъже. Общо трениращите в клуба са 118 , а състезателите са 76 – толкова са участвали в републиканските първенства през 2018 година. В последните години СК Хеброс е най-добрият гребен клуб в България. През 2017 година мъжете извоюваха 12 златни медала от 12 възможни. През 2018 година клубът е комплексен шампион на страната.

1 2

Подобни статии

Top