Грешка довела до гафа със заповедта на Цачева за арестите

Грешка довела до гафа със заповедта на Цачева за арестите

Техническа грешка е довела до гафа със заповедта

на министъра на правосъдието Цецка Цачева, която забрани внасянето на учебници, книги, вестници и списания в следствения арест. Това съобщиха за DCNEWS от пресцентъра на Министерството на правосъдието днес. Както вчера DCNEWS първи съобщи, за забраната алармира председателят на Адвокатската колегия в града под тепетата Стефан Левашки.

Забраниха в ареста да се внасят книги, вестници и списания

Пред репортер на DCNEWS той посочи, че заповедта е разлепена на таблото пред вратата на ареста, където всеки може да я види, а най-вече адвокатите и близките на арестантите.

За заповедта потвърди и началникът на следствения арест Стайко Славчев, който допълни, че в ареста в Пловдив има библиотека с над 1000 книги, които арестуваните могат да четат.

От правосъдното министерство днес съобщиха,

след запитване на репортер на сайта, че наистина от заповедта, разлепена пред следствения арест в Пловдив се разбира, че се забранява арестантите да получават книги, вестници и списания.

„Това не е така. Става въпрос само за закупуването на течно лепило от лавката или внасянето му от човек от администрацията на ареста. Причината е, че с лепилото лесно може да се замаскират забранени субстанции, като например наркотици. Тази техническа грешка вече е отстранена, за да не се създава излишно напрежение“, поясни Сашка Андрейкова от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Заповедта ще бъде разпратена отново до арестите

и най-вероятно администрациите ще я получат още днес, допълни Андрейкова. По думите ú министърът на правосъдието Цецка Цачева е издала две огледални заповеди в този смисъл – едната за затворите, а другата за арестите. Само че в заповедта за затворите запетайката била поставена, където ú е мястото.

Така наистина се стигна до притчата за запетаята и нейната важност, както и двата варианта на израза от нея „Да се обеси, не да се помилва!“ или Да се обеси не, да се помилва!“, както предположи и адвокат Левашки.

Снимка: Novini.bg

Подобни статии

Top