Грипът настъпва, усложнена обстановка в Пловдив

РЗИ: Няма смъртни случаи в Пловдив заради грипа

Грипната обстановка в Пловдивско се усложнява, показват данните на Районната здравна инспекция. Цифрите сочат заболеваемост 96 на 10 000 души, каза за DCNEWS д-р Моника Троянчева директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“.

Обстановката е динамична. Всеки момент може да се обяви епидемия, тъй като разпространението на болестта се увеличава, заяви д-р Троянчева.

Трудно е да се прогнозира кога ще настъпи пикът на заболяването, но и тази и следващата седмица ситуацията ще бъде усложнена. 

Епидемиолозите са категорични, че няма изненада, тъй като месеците от средата на януари до края на месец март са най-рискови за разпространение на вирусното заболяване.

За разлика от останалите  есенно-зимни вируси грипът настъпва внезапно. Специалистите съветват при първи симптоми задължително да се консултираме с лекар.

Най-важното при тези заболявания е  профилактиката. Задължително е да поддържаме добра лична хигиена, да  избягваме затворени пространства и места, където се струпват много хора.

Три области вече с в грипна епидемия

От утре, 15 януари, РЗИ – Стара Загора обявява грипна епидемия на територията на област Стара Загора. Здравните власти са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия за периода 16.01.2019 г. – 18.01.2019 г. включително.

От утре е обявена грипна епидемия и на територията на област Бургас. Учебните занятия в областта се преустановяват от 15.01.2019 г. до 18.01.2019 г. включително.

Във връзка с динамичната епидемична обстановка в област Силистра и предвид трайния ръст в заболеваемостта от ОРЗ (остри респираторни заболявания) и грип, РЗИ – Силистра въвежда предепидемични мерки за овладяване на заболяемостта на територията на областта.

До второ нареждане в област Стара Загора, област Силистра и област Бургас се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Top