Грипът настъпва, вече има грипна ваканция. Вижте къде!

Грипна епидемия в Пловдив засега няма,

тъй като заболеваемостта е доста по-ниска от тази в останалите засегнати градове. Това заяви в ефира на NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Застрашен ли е Пловдив от грипна епидемия?

По думите му най-сериозно е положението в Перник, където в петък бе  обявена грипна ваканция, която ще продължи до сряда. Там болните били 209 на 10 хил. души. Тежка е ситуацията и в Пазарджик, където болните също са в тези граници. Следват също София-област, Благоевград, Стара Загора, Сливен и Габрово.

Според проф. Кантарджиев в Пловдив заболеваемостта все още не толкова висока, че да се говори за епидемия. Броят на болните бил около 120 на 10 хиляди в първите седмици на годината. Тази заболеваемост била характерна за ранната есен.

Грипът идва, РЗИ-Пловдив със спешни мерки срещу заразата

„Някои сайтове се правят на интересни, като подклаждат желанието на учениците да има грипна ваканция, още повече, че в момента е периодът на класните работи в края на първия срок“, коментира професорът.

Грипът настъпва, Пловдив сред най-засегнатите

Все пак според него грипната ваканция, особено ако е слята с почивните дни, обикновено води до прекъсване на разпространението на вирусите.

Той припомни, че симптомите на грипа и тази зима са бързо начало – в рамките на 2 – 3 часа се появяват висока температура, болки в мускулите, често има болки в гърлото и очните ябълки, и дразнеща кашлица. обясни епидемиологът.

Жена с доказан грип „Хонконг“, варицела върлува в Пловдив

Той допълни, че честите усложнения на грипа обикновено са бактериалните пневмонии, които се появяват в четвъртия-петия ден. Те се лекуват с правилно изписани антибиотици, предписани от лекар.

Епидемиологът посъветва болните да се съветват с личните си лекари и да се консултират с тях за симптомите. Освен това препоръча да се носят маски на лицето, които да се сменят през 2-3 часа и да се кашля в кърпичка, а не в ръката.

Подобни статии

Top