Грипът ни атакува, първи доказан случай в страната

Първи доказан грипен вирус в страната.

Щамът е H1N1, по-известен като свински грип. Това съобщи  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.д-р Тодор Кантарджиев по БНТ.

За този сезон потвърдените случаи на грип са в Бургас: две тригодишни деца са настанени са в Многопрофилната университетска болница в морския град.

В момента в страните от европейския регион на Световната здравна организация само в две държави има умерено разпространение на грип – Грузия и Северна Ирландия. В България няма. Но в София вече има респираторен синцитиален вирус. Той е вторият почти толкова опасен за децата, колкото и грипният вирус, каза професор Тодор Кантарджиев.

Вирусът причинява инфекция на най-малките въздухоносни пътища на белия дроб.

Миналата седмица са регистрирани два случая в София. Професорът обясни, че този вирус протича обикновено заедно с грипа, но сега го е изпреварил. Най-застрашени са недоносените деца, а инфекцията е опасна за деца до 5-годишна възраст и за много възрастни хора и трябва да има строги мерки.

Той каза, че все още не е късно да си сложим противогрипна ваксина.

„Докато има отворени прозорци в градския транспорт, в София няма да има грип, или поне няма да има бурно разпространение на грипа“, категоричен беше професор Кантарджиев. Той препоръча да не се контактува с болни, кашлящи и кихащи, болните да си стоят вкъщи с маски, освен това да имат и хигиена на ръцете.

Относно мръсния въздух той посъветва, когато има мъгла, когато температурите са ниски и няма вятър в големите градове, да не се разхождаме дълго време и да използваме шал.

Подобни статии

Top