Грипът отново настъпва, нови три училища във ваканция в Пловдивско

Чакат резултатите на 8 пациенти в Инфекциозна клиника за коронавирус

8 души с грипоподобни симптоми са настанени в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, тъй като се усъмнили, че може да са прихванали коронавирус. Това стана ясно днес след седмичното съвещание на кризисния щаб в Пловдив. От осемте хоспитализирани пациенти, пет са чуждестранни студенти. В болницата са също две жени и един мъж, като всички приети са в добро общо състояние и се изчакват резултатите от пробите им, изпратени до лабораторията в София за изследване.

Кризисният щаб на Пловдив: Няма случаи на коронавирус, връхлита втора грипна вълна

Пловдивските здравни власти обаче отчитат завишение на болните с респираторни заболявания. Заради голям брой отсъстващи деца от училище, от днес грипна ваканция е обявена в три училища в Пловдивска област – в селата Брезово, Граф Игнатиево и Труд. Все още няма обявена грипна епидемия в областта. От РЗИ са преценили, че този път няма да обявяват грипна ваканция за цели общини, а ще затварят отделни училища, в които отсъстват над 35% от учениците, посочи д-р Моника Троянчева, шеф на дирекция „Надзор на на заразните болести“ в РЗИ-Пловдив. По думите й вече са възстановени учебните занятия в училищата, които бяха пуснати във ваканция миналата седмица – в Раковски и Пловдив.

Засилва се координацията между МВР и РЗИ във връзка с чуждестранните туристи, които посещават Пловдив и региона, посочи областният управител Дани Каназирева. По думите й целта е да те да бъдат проследени, тъй като от здравната инспекция нямат възможността да контактуват с тях, като ще се наблегне на наблюдението на тези, които идват от рискови райони.

От РЗИ ще осигурят предпазни екипи на служителите на МВР, ако се наложи да се оказва съдействие при хоспиатлизация на граждани или туристи, пристигащи от рисковите райони. Ще бъде направена и проверка в местните поликлиники и болници имат ли лични предпазни средства за персонала.

От Спешна помощ призоваха да не ги търсят за всеки болен, вдигнал температура. Оттам посъветваха гражданите първо да звънят на личните си лекари. Обявен бе и горещ телефон в РЗИ, на който дежурят непрекъснато специалисти и може да се потърси информация за разпространението и симптомите на коронавируса, както и ако човек има подобни оплаквания. Номерът е 0884 546177, съобщи д-р Троянчева.

Подобни статии

Top