Грипът в Пловдив продължава да върлува, болните повече от миналата седмица

Грипът протича тежко и с усложнения, особено при децата от 5 до 18 години.

Грипът и острите респираторни заболявания (ОРЗ) в пловдивско продължават да върлуват. Това показват данните на РЗИ Пловдив за епидемичната обстановка в региона за периода 21.01.2019 г.  – 27.01.2019 г.

За периода   са  регистрирани 473 случая на заболели от грип и ОРЗ – с 24 повече, в сравнение с предходната седмица. Заболеваемостта също се е увеличила и е била 136.54%оо срещу 129.61%оо  за предходната седмица.

Официално: Грипната ваканция в Пловдив продължава, децата на училище в сряда

Припомняме, че в Пловдивска област грипната епидемия остава в сила. Това съобщи директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева в петък. Според нея едва в понеделник ще стане ясно дали тя ще бъде удължена и ще се запазят противоепидемичните мерки.

По думите й тревога буди не толкова колко са болните, а броят на получилите усложнения, в резултат на вирусните инфекции.

Ваканцията продължава

Междувременно стана ясно, че броят на болните е голям не само в училище, но и в детските градини. Там почти половината деца отсъствали от занятия. Заради това грипната ваканция остава  сила и на 4 февруари, а децата ще бъдат на училище едва на 6 февруари, когато започва вторият срок.

Деца с усложнения от грип напълниха Детското отделение на УМБАЛ-Пловдив

Към днешна дата грипна епидемия освен в Пловдивско, е обявена също на територията на областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София-град, Търговище и Шумен.

Днес бе отменена грипната епидемия на територията на област Кърджали.

Чревните инфекции също са много

Нараснали са и случаите на чревни инфекции, сочат данните на РЗИ. Болните от стомашно-чревни заболявания за периода 17-23 януари е бил 42-ма – с 5 случая повече от миналата седмица. Само в Пловдив броят на болните е скочил двойно – от 7 на 14, показва статистиката.

Леко намаление се отчита при болните от варицела и скарлатина. 26 са били заболелите от дребна шарка, 5 са случаите на скарлатина в областта.

Подобни статии

Top