Грипът върлува около Пловдив, епидемията засега ни заобикаля

Време ли е за мерки срещу грипа и вирусните инфекции?

За момента новините за Пловдив  са добри

Без промяна в стойностите на заболеваемост от грип и остри респираторни инфекции остава Пловдивска област. Броят на болните от тежката зараза е 96 на 10 хиляди души, което  е далеч под прага на граничните стойности за обявяване на епидемия.

Грипна епидемия вече е обявена в съседните области Пазарджик, Смолян и Стара Загора. За момента новините за Пловдив  са добри. Специалистите нямат информация за висок процент отсъстващи ученици по болест. Посещаемостта в детските градини също  е обичайна за зимните месеци.

Припомняме, че  вирусът, който ни атакува, е много близък до така наречения свински грип, известен още като „Калифорния“.

Епидемиолозите напомнят, че най-добрата профилактика срещу тежкото заболяване  е добрата лична хигиена и избягването на затворени пространства, където се струпват много хора.

Ако правилното лечение започне в рамките на първите 48 часа от началото на симптомите на грипа, ефективността на специфичните противогрипни лекарства е много по-висока,, обясняват специалистите. Те препоръчват да не се предприема самолечение, а болните да се обърнат към общопрактикуващия си лекар.

Подобни статии

Top