Грипна ваканция и в Пловдивско от сряда - 25 януари - DC news

Грипна ваканция и в Пловдивско от сряда – 25 януари

Така учениците ще почиват до 5 февруари включително, тъй като грипната и междусрочна ваканции се сливат

Обявиха грипна ваканция и в Пловдивска област. Тя ще започне от сряда – 25 януари и ще продължи до 31 януари, като ще се слее с междусрочната ваканция, стана ясно днес по време на брифинг в Областна управа – Пловдив.

След проведено съвместно заседание между областния оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ и Областния оперативен щаб, всички се обединихме около предложението да се удължат противоепидемичните мерки до 31 януари, посочи зам.-областният управител Даниела Николова. Досега тези мерки бяха до 30 януари.

Ще бъдат преустановени и извънкласните занимания с учениците.

Според шефката на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева заболяемостта е почти уеднаквена в различните общини. Над 20% са отсъстващите от клас деца в областта на тридневна база към петък, като общият процент за Пловдивско е 20,06, уточниха от РУО-Пловдив.  Завишение, в сравнение с предходната седмица наблюдават от РУО, като най-висока е била заболяемостта в Садово, Куклен и Брезово. 7,72 е процентът на отсъстващите учители, като при него също има завишение.

От РЗИ и РУО, както и от Областна управа призоваха учениците да избягват събирания в заведения, големи хипермаркети и в по-големи групи, за да има ефект от грипната ваканция. 

„Хората да бъдат отговорни, посещавайки дрогерия, аптеки и здравни заведения, да носят маски“, призова д-р Димчева. По думите й това би минимализирало риска от заболявания.

Анализът на Областния оперативен щаб сочи, че в региона има заети легла, но лечебните заведения разполагат и със свободни легла за болни от грип и вирусни инфекции и към момента няма необходимост да се разкриват нови.

Според д-р Димчева различното от предходната седмица е, че завишението на ОРЗ и грип е във възрастовите групи, в които попадат учениците. Освен това изпратените проби в Националната референтна лаборатория със съмнения за грип са много повече от предходната седмица.

„Повече от две седмици следим обстановката вътре в училищата. Бяхме категорични, че краят на срока не е подходящото време за грипна ваканция. Но когато се изнесоха тези данни, смятаме, че здравето на децата трбява да се запази“, подчертаха от РУО-Пловдив.

А ето и информацията на национално ниво:

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип временни противоепидемични мерки са въведени в следните области:

В област Ямбол грипна епидемия е обявена в периода 25-31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари.

Област Ловеч удължава грипната епидемия до 27 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари.

Област Пазарджик удължава грипната епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари.

Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари, като учебният процес е преустановен до 29 януари.

Област Стара Загора удължава грипната епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 27 януари.

Припомняме, че на територията на София област е обявена грипна епидемия в периода 20-27 януари, като учебният процес е преустановен в периода от 23-27 януари. Област Добрич е в грипна епидемия до 25 януари, като учебният процес е преустановен до същата дата.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Подобни статии

Top