Гришо отпадна в Монреал след драматична загуба от Де Минор (ВИДЕО) - DC news

Гришо отпадна в Монреал след драматична загуба от Де Минор (ВИДЕО)

Демона победи Григор Димитров със 7:6(4), 7:5 и излиза на 1/8-финалите срещу Ник Кирьос

Австралиецът Алекс де Минор победи със 7:6(4), 7:5 най-добрия български тенисист Григор Димитров на Мастърса в Монреал и си осигури място на 1/8-финалите в канадския град.

След победата си над представителя на домакините Денис Шаповалов в първи кръг, австралиецът имаше нужда от тайбрек в първия сет срешу българина и от два пробива във втория, за да приключи срещата. Хасковлията също се отчете с един брейк, дошъл в откриващия гейм на втория сет, но моментално върнат от родения в Сидни тенисист. Вторият пробив пък дойде в последния изигран гейм в срещата.

В следващия кръг Де Минор ще се срещне със своя сънародник Ник Кирьос, който елиминира първия поставен Даниил Медведев с 2:1 сета.

В първия сет Григор стартира много спокойно на свое подаване и взе първите две точки. Първият пункт за австралиеца пък бе от пресилен форхенд на Гришо. При 30:30 сбъркан бекхенд на Де Минор даде геймбол на българина, който бе реализиран с невърнат сервис. Разиграванията в гейма на Де Минор бяха точно по неговия вкус – от основната линия, като Димитров сбърка на три пъти, за да осигури комфортен аванс на Демона. Младокът направи двойна грешка, но тя не се оказа фатална и той успя да затвори на 15. Димитров продължи серията сервиращият да взима сравнително лесно подаванията си, и въпреки че рискува на два пъти и загуби, успя да направи 2:1. Изненадващо Де Минор пласира два много добри начални удара, за да дръпне 30:0 в четвъртия гейм, а при излизането си на мрежата бе хванат неподготвен. Впоследствие австралиецът прати и бекхенд в мрежата за 30 равни, но Гришо отвърна със същото.

След двете грешки в края на подаването на Де Минор, българинът отвърна с много силен сервис-гейм, затворен на 0. Де Минор отговори с почти същото, като изненадващо във втори пореден гейм вкарваше много стабилни начални удари. В последния седми гейм на първите топки, Григор допусна две неточности и бе наказан, но успя да спечели четвъртото си подаване. В първото разиграване с новите топки Григор сбърка на мрежата, след като опита да натисне Де Минор. След това австралиецът взе инициативата на собствен първи удар и не остави особени шансове на хасковлията. Деветият гейм в сета пък започна с добро разиграване за Гришо, който вкара много хубаво воле и се поздрави с първата точка. Дълго разиграване пък даде и точка за 40:0 на Гришо – австралиецът изкара бекхонд след основната линия. В крайна сметка Димитров взе гейма на 0.

Де Минор започна решителния десети гейм с непредизвикана грешка, а жестът му бе върнат от Гришо. Един силен сервис на австралиеца изкара хасковлията от корта за 40:15. Точно тогава уникален ретур на българина му даде точка за 30:40, но началният удар на Де Минор не позволи повече. Българинът бе настъпателен в шестото си подаване и бързо дръпна с 2 точки на родения в Сидни тенисист. Впоследствие мрежата му помогна, но самият Гришо сбърка възможно най-лесната част от едно много дълго разиграване, като от воле прати топката под филето. Геймболът за българина дойде на втори сервис, а един начален удар пък му осигури тайбрек. Де Минор излезна в опита си да си осигури тайбрек по утвърдената формула – с разиграване от основната линия. В първото такова Гришо не позволи на мрежата да му попречи и прибра точката в актива си. Непредизвикана грешка пък изравни резултата. Идентично разиграване даде преднина на австралиеца след нов бекхенд в мрежата. А сервис и грешка от ретур на хасковлия пратиха сета в тайбрек.

Димитров си взе първата точка в тайбрека, а пресилен форхенд по диагонала осигури на българина минипробив. Хубав сервис даде шанс на Де Минор да направи лесно 1:2. Два невърнати сервиса от родения в Сидни играч направиха резултата 4:1. Бекхенд в мрежата от българина резултира в 4:2. Форхенд в аут приближи младока на само точка разлика, а още един подобен направи 4:4. Трети пореден такъв пък направи така, че хасковлията изостана с 4:5. Първият сетбол дойде по сходен начин – дълго разиграване и форхенд по правата в аут. Още първият сетбол бе реализиран с невърнат сервис.

Първото подаване на Де Минор във втория сет започна много трудно. Димитров бе много съобразителен и реализира втория си брейкпойнт, получавайки истински подарък под формата на двойна грешка. Веднага след пробива Гришо допусна изоставане от 0:30. Една сбъркана полувисока топка пък даде на Де Минор три брейкбола(първите му в мача). Първият бе осуетен с форхенд в мрежата, вторият пък с лош бекхенд от основната линия. Димитров стигна и до дюс след втори форхенд в аут на австралиеца. Един сбъркан бекхенд и брейкпойнт №4 бе реализиран. При второто си подаване Гришо си спечели аплодисментите с един прехвърлящ удар, матирал Де Минор. Форхенд, стъпил на линията му даде два геймбола за 2:2, а още първият бе реализиран с ас. Де Минор пък изпрати много силен сервис-гейм за 3:2.

Григор на свой ред започна третото си подаване в мача с две двойни грешки, които са първи в в мача за него. Бекхенд в мрежата даде три брейкбола за родения в Сидни играч. Първият бе неутрализиран с мощен форхенд, а вторият с прекалено силен бекхенд от австралиеца. При третия обаче Гришо разкара максимално по корта младока и нацели страничната линия за дюс. Излизане на мрежата обаче му коства още един брейкпойнт, но и той не бе увенчан с успех. Хасковлията спаси и пети брейк с хубав сервис. Шестият шанс за Де Минор също бе стопиран от българина с красив бекхенд по късия диагонал. В крайна сметка две грешкr на 21-ия в света дадоха гейма на Димитров.

След изтощителния шести гейм двамата си размениха по един бърз гейм за 4:4.В деветия гейм Димитров стигна на няколко пъти до брейкпойнт, един от които след двойна грешка на Де Минор. Прибързан форхенд и още едно разиграване дадоха на австралиеца преднина от 5:4.Решаващият десети гейм в срещата бе проведен по чудесен начин от хасковлията, като затвори подаването си с невърнат сервис.Де Минор обаче отвърна със същото и австралиецът на два пъти завърши по страхотен начин след по-плитки удари на Димитров. Петата двойна грешка не смути родения в Сидни играч, който си осигури поне тайбрек с невърнат сервис.Григор бе на ръба на оцеляването в дванадесетия гейм, но направи двойна грешка в него, която все пак поправи с хубав начален удар. В края на подаването си още две грешки в този толкова ключов момент лишиха хасковлията от поне тайбрек във втория сет и по този начин напусна надпреварата в Монреал.

Подобни статии

Top