Гришо: Работих със спортен психолог, това ми помогна много (ВИДЕО)

Григор Димитров отговори искрено на въпроси на феновете на тениса

Григор Димитров отдели време преди първия си мач на турнира в Анверпен, за да отговори на няколко любопитни въпроса от страна на свои фенове, изпратени му в Instagram. Българинът разказа как се е влюбил в тениса като дете и сподели с коя историческа личност би желал да прекара малко време.

– Какви са сутрешните ти ритуали преди мач?

– Това е много интересен въпрос. Зависи по кое време на деня играя. Обикновено се събуждам доста рано и най-важното нещо сутрин е да си изпия кафето (смее се). След това постепенно се събуждам, чета новини или книга, а ако имам повече време на разположение отивам във фитнеса за малко, след което закусвам.

– Някога работил ли си със спортен психолог? Как се подготвяш психически за мачовете си?

– Да, работил съм. Дори когато имаш чудесно семейство и приятели около себе си идва момент, в който искаш да започнеш да опознаваш самия себе си по-добре. Това важи с особена сила за тенисистите, които непрестанно пътуват и са далеч от дома. Винаги е хубаво да проведеш откровен, конструктивен диалог със себе си, но в същото време е добре до теб да има квалифициран професионалист, който да ти помогне да се справиш с всички емоции, които изпитваш. Мисля, че работата със спортен психолог определено помага.

– Какъв е най-добрият съвет, който би дал на младите играчи, които искат да станат професионалисти?

– Има много съвети, които бих им дал. Първото, което бих им казал, е да не копират никого и да бъдат себе си, тъй като нещо, което е проработило при някой друг, може да не проработи при теб. Винаги съм се опитвал да проправям свой собствен път както в живота, така и на корта. Винаги съм бил концентриран върху това. Другото, което бих им казал, е че ако се трудят упорито нещата рано или късно ще се получат.

– Какво е по-лесно за теб по време на мач: да водиш или да изоставаш в резултата?

– Винаги е хубаво да водиш, но също така трябва да можеш да запазиш това ниво и да задържиш преднината си. Да те считат за аутсайдер понякога много помага, но аз достигнах до етапа в кариерата си, в който тези неща вече нямат значение за мен. Играя заради любовта си към играта.

– Как успяваш да останеш мотивиран на фона на странната ситуация, в която се намира тенисът тази година?

– Като цяло годината е доста необикновена не само за тениса, но и за целия свят. Всички знаем каква е ситуацията в момента. Мотивацията е индивидуална за всеки. Всички си имат свои собствени мотиви да играят тенис. Моите са много прости: просто се наслаждавам на играта и на живота днес, в този момент. Мисля, че сега това е най-важното.

– Има ли компонент от играта ти, за който все още чувстваш, че може да бъде подобрен?

– Това е непрестанен процес в развитие. Никой не научава абсолютно всичко за тениса. Нашият спорт е толкова комплексен, че винаги можеш да научиш нещо ново. Тенисът непрестанно се променя и развива и трябва да се адаптираш към това до последния мач в кариерата си.

– Кой е най-добрият ти приятел в Тура?

– Трудно ми е да посоча един. За щастие имам много приятели, разбирам се с всички. Често се виждаме и пътуваме заедно, а сега прекарваме още повече време един с друг заради необходимата карантина по време на турнирите. Не би било справедливо да посоча само един играч.

– Как се влюби в тениса?

– Баща ми е треньор по тенис, а майка ми е бивша волейболистка, така че спортът е в кръвта ми. От момента, в който хванах ракета за пръв път, тенисът се превърна в голямата ми любов. Много хора ме питат какъв щях да съм, ако не бях тенисист, и никога не мога да отговоря на този въпрос, защото за мен никога не е имало алтернатива.

– С коя звезда от женския тур би искал да играеш на смесени двойки?

– Никога досега на са ми задавали този въпрос (замисля се за дълго). Не знам. Наистина не знам. Хванахте ме неподготвен.

– Ако можеше да си избереш професия извън тениса, коя би била тя?

– Може би каубой, не знам (смее се). Винаги съм обичал да шофирам и съм любител на адреналина, така че може би бих станал автомобилен състезател.

– Ако можеше да срещнеш една известна личност от миналото или настоящето, коя би била тя и за какво щяхте да си говорите?

– Мерилин Монро. Има толкова много мистерии около нея, така че наистина не бих отказал да прекараме малко време заедно.

Източник: TennisKafe.com

Подобни статии

Top