Гришо се завръща в игра за България!

Българинът ще изведе нашите в новия турнир ATP Cup в началото на януари в Австралия, това може да му осигури участие на Игрите в Токио 2020

Григор Димитров ще изведе България до участие в дебютното издание на ATP Cup през януари следващата година. Хасковлията заема 20-а позиция в класацията за надпреварата, която ще се състои в Австралия непосредствено преди Откритото първенство в Мелбърн, съобщава gong.bg.

Последните четирима участници ще бъдат обявени след обновяването на ранглистата на АТР на 13 ноември.

В момента Григор има 1432 точки, а след края на турнира във Виена (2 296 490 евро) хасковлията ще събере 1477. Той отпадна във втория кръг в австрийската столица, след като отстъпи в два тайбрека на Матео Беретини (№11). Въпреки това 28-годишният българин се очаква да прогресира с две позиции и от понеделник да е под №27.

Въпросният актив ще позволи на Григор да се откъсне в битката за останалите 4 места за участие на ATP cup. Преди обновяването на класацията той има аванс от 406 пункта спрямо първата ракета на 25-ата държава в ранглистата – Казахстан и Александър Бублик. Той обаче отпадна в първия кръг във Виена и ще прибави само 4 точки, което ще увеличи разликата между тях и в понеделник тя ще бъде 443.

Регламентът на ATP cup е такъв, че класирането се прави на база водещите ракети на отделните държави. Общо в турнира ще участват 24 страни, като първите 19 от тях вече са потвърдени. Остават 4 свободни места, като България е на 20-а позиция и не се вижда как Димитров ще „изпадне от борда“.

Право на участие на въпросния турнир ще получат минимум трима и максимум петима тенисисти от всяка страна. На този етап обаче не е ясно дали той ще дава квота за олимпиадата в Токио догодина. Това остана единственият шанс на Григор да се изяви на Игрите следващото лято.

Подобни статии

Top