Група “Жените на Ръба” представят: пърформанс, видео прожекции и инсталация в Галерия Ромфея

Визията към проекта е намигане към емблематичния плакат на илюстратора Дж. Ховард Милер от 40-те години на 20 век

Проект за пърформативна изложба с видео прожекции на група „Жените на Ръба“ – Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова, ще бъде открит тази вечер в 18:00 ч. в Галерия Ромфея. Проектът ще продължи до 8 ноември.

Заглавието на проекта обединява, но и противопоставя понятията Тяло и Дух чрез повторението на думата Здрав. Къде е домът на духа ни и може ли той да бъде поставен в изолация от външни фактори? Творците задават въпроси и търсят пластичните им отговори.

„Жените на Ръба“ остават в творческа, работна фаза, въпреки „паузата“, в която светът попадна. В изложбата „МАСЕСТРИ. Здрав дух здраво тяло“ те анализират собствената си екзистенция, рефлектират социалната среда и глобалната обстановка.

„Здрав дух здраво тяло“ е девизът на работния им процес.

Визията към проекта е намигане към емблематичния плакат на илюстратора Дж. Ховард Милер от 40-те години на 20 век. Роузи Риветър, станала медийна икона, е символ на жените работнички през Втората световна война. Тя олицетворява работната сила и несломимия дух на женaтa. Плакатът вдъхновява Жените на Ръба, той показва жената, мобилизирана и действаща в критична ситуация.

Събитията по проекта включват:

  • Изложба с видео прожекции, пърформанс, инсталация, 29 октомври – 8. ноември 2021, с откриване на 29 октомври 2021 /петък/, 18 часа в Галерия РОМФЕЯ.
  • Пърформанс /повторение, в рамките на изложбата, с видео прожекции и инсталация/ на 5 ноември 2021, 18 часа в Галерия РОМФЕЯ.

Проектът е идея на  АМ contemporary и е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Подобни статии

Top