Губили ли сте пари на борсата? Вижте дали не сте измамени по тази схема! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Разследването е дело на служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура

Престъпна група, която ползвайки се от съвременните високи технологии, е създала измамна схема и е генерирала крупни печалби, е установена и задържана от българските специализирани органи. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Това е поредна успешна операция без аналог в българската правна система, уточни зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че измамната схема е хит в Европа, но за първи път тя е разкрита у нас.

Задържани са тримата основни играчи – 28-годишен българин, и двама чужди граждани – израелец и сърбин, които определено имат различен статус от другите престъпни групи. Действали са на територията на страната от година чрез изградени два колцентъра и 7 интернет платформи с домейн в Естония.

Служителите, наети за работа са били обучавани, като оператори, те набирали своите клиенти по телефон, който на потенциалните жертви излиза като позвъняване от Великобритания, и предлагали търговия с платежни инструменти. След убеждението за печалба, клиентите – 17 до момента, превеждали различна сума пари, минимум 300 евро,  по интернет платформите. В началото се създавало впeчатление у клиента за печалба, но след известно време под предлог – сриване на борсата, те не получавали очаквания дивидент, зарибяването продължавало докато жертвата изпадала в невъзможност да продължи финансирането. При желание за отказ се оказвало, че той няма обратна връзка.

„Печалба за клиентите няма, има само за организаторите на престъпната схема, а парите са постъпвали по сметките им в цял свят“, допълни прокурор Гешев и обясни, че има индикации за опит и за разширяване на престъпната дейност с изграждане на аналогични центрове в две съседни държави.

На тримата лидери на групата са повдигнати обвинения

1 2

Top