Хакер източи над 100 000 лева от сметката на пловдивски бизнесмен (ВИДЕО)

Парите били разпределени по четири сметки, по случая са задържани трима души

Хакер източи над 100 000 лв. от фирмената сметка на пловдивски бизнесмен, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив. Парите са били прехвърлени в четири сметки – банкова сметка в Германия, две сметки на физическо лице и фирма в Шумен, а също и в личната сметка на самия бизнесмен от Пловдив, съобщи зам.-окръжният прокурор Галин Гаврилов.

Инцидентът е станал на Димитровден – 26 октомври, а разкриването на цялата схема е отнело само два дни, подчерта Гаврилов.  Той уточни, че разследването е дало резултат, тъй като от пловдивската икономическа полиция са работили в синхрон с Окръжната прокуратура и в тясно сътрудничество с полицията в Шумен.

Разкриха тежко престъпление срещу кредитната система в Пловдив

По първоначални данни на 26 октомври в отдел „Икономическа полиция“ е подаден сигнал от управител на търговско дружество в Пловдив, че без негово знание и съгласие, от банковата сметка на дружеството са извършени 4 парични превода – един към Германия, два към физическо и юридическо лица в Шумен и един от фирмената към личната му сметка. По думите на бизнесмена това е станало чрез проникване в интернет банкирането му от IP адрес в чужбина.

След проведените бързи оперативни действия съвместно с прокуратурата и ОДМВР-Шумен, са установени управителят на дружеството, който е получил нареждането по фирмената си банкова сметка, както и физическото лице. След като двамата са били доведени в Пловдив, разследващите разбрали и кой е хакерът, организирал източването на сметката и е инициатор на цялата схема.

След координация с Икономическа полиция във Варна, тарторът на групата е задържан. Извършени са 10 обиска на жилища и автомобили, ползвани от лицата, в които са намерени източените пари. Претърсванията и изземванията са извършени на територията на Шумен, Варна и Обзор. Иззети са парични суми, банкови документи, разписки и платежни нареждания, съобщи комисар Славчо Алексиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Според наблюдаващия прокурор Владимир Вълев на тримата извършители са повдигнати обвинения по чл. 249 от Наказателния кодекс, който предвижда от 2 до 8 години затвор за извършителите.

Двама от задържаните – от Шумен и Обзор, са пуснати под гаранция от по 5000 лв.

На двама от задържаните – собственикът на шуменската фирма и физическото лице от Обзор, са наложени парични гаранции от по 5000 лв. и забрана да напускат страната.

Предстои в 13.30 ч. Окръжният съд в Пловдив да гледа мярката за неотклонение на варненеца,  за който доказателствата сочат, че е инициатор на схемата и прокуратурата е поискала от съда да му бъде наложена постоянна мярка „задържане под стража“.

Разпитани са свидетели, иззет е компютърът на жертвата, банковите сметки и предстои извършването на експертизи. Предстои да се изясни кой е и човекът от Германия, на който също са преведени пари. Изяснява се също защо е направен превод и от фирмената към личната сметка на жертвата, каза още Вълев.

Няма информация хакерите да са участвали и в други такива престъпления, нито, че извършителите се познават с жертвата.

Тримата извършители са на средна възраст, двама от тях не са осъждани, третият е осъждан за измама преди 20-на години.

У тримата са намерени парични суми, установява се дали това са източените пари. Най-вероятно става дума за оборотни пари на пловдивското дружество.

Вижте повече във видеото: 

Подобни статии

Top