Харесват ли жените „лоши момчета“?

Всеобщо е прието, че жените избират „лоши момчета“, а добрите нямат шанс. Но така ли е наистина?

Хетеросексуалните жени може да казват, че търсят мил и внимателен партньор, но всъщност искат „лошото момче”, което се държи зле с другите момчета, с другите момичета и дори с тях самите. Идеята е така разпространена, че някои хора дори изкарват пари от нея – като продават книги, които учат потенциалния Дон Жуан как да „негва” – или да показва статус с пренебрежително отношение и обидни коментари към момичето, което иска да омагьоса.

В изследване се дава възможност на различни жени да избират между мъже с различни характери и да се установи кого предпочитат.

Участниците в изследването трябвало да помогнат на измислена героиня на име Сюзан да избере с кого да излиза измежду трима мъже, на базата на отговорите, които дават на въпросите ú.

Една част от участниците са добри и внимателни – разбират нейните чувства, отнасят се грижовно и мило. Втората група се състои от хора, които описват себе като „истински мъже” – нечувствителни и груби. Третата група просто дава неутрални отговори.

Противно на стереотипа, че добрите момчета завършват последни, изследователите установяват, че именно „доброто момче” е най-често посочваният избор, както за Сюзан, така и за самите участници.

Друго изследване показва, че когато участничките четат обяви за запознанства, в които мъжете се описват като състрадателни и безкористни, те ги класират като по-привлекателни, както за краткосрочни, така и за дългосрочни връзки спрямо партньорите, които не споменават за подобни качества.

Серия от проучвания са установили, че жените предпочитат мъже, които са чувствителни, самоуверени и дружелюбни – и че има изключително малко (да не кажем николко) жени, които искат да излизат с партньор, който е агресивен и капризен.

Картината, която се очертава, е ясна: жените предпочитат „добрите момчета“.

В действителност, силата на добронамереността не бива да се подценява. Добрият характер може да се повлияе дори на впечатленията за физическия външен вид, сочат изследвания.

1 2

Подобни статии

Top