Хайдути от близо и далеч пристигат за събора „Хайдут Генчо“

Хайдушки битки, борби и чевермета през почивните дни край Хисаря

Хайдути от близо и далеч ще превземат местността Дюлите в хисарския квартал „Момина баня“ днес и утре. Хайдушки битки, борби и чевермета, надиграване, надпяване и др. ще могат да видят посетителите на събора, съобщи за DCNEWS майсторът гайтанджия Иван Тонев – Гърбача, който е един от основателите на сдружение „Хайдути“.

Сдружението организира фолклорната проява за трета поредна година. „Надяваме се този събор да стане традиционен, тъй като в нашия район няма друг такъв. Той е подобен на Фестивала на народната носия в Жеравна, а от Родопите до Стара планина няма такова събитие“, подчерта Тонев.

Дрескодът по време на събора е народната носия.

„Дали ще е автентична или танцувална, няма проблем, важното е хората да дойдат с настроение, да се веселят и да почувстват духа на времето“, категоричен е майсторът.  Самият той е печелил два пъти призови места с изработените от него носии на Жеравненския фестивал, като миналата година грабна първото място.

На събора „Хайдут Генчо“ също ще има конкурси за народни облекла – за автентична мъжка, женска, хайдушка и детска носия, съобщи гайтанджията.

Хисарският събор носи името на известния в този край Хайдут Генчо – местен хайдутин, живял в квартал „Момина баня“. Той се подвизавал в района на Карлово и Хисаря, откъдето минавал голям път. Още в първия ден организаторите ще пресъздадат героични епизоди от борбата на хайдутина.

Фолклорната програма на събора е доста наситена.

Освен възстановката вечерта, днес ще има борби и концерт на народната певица Росица Пейчева вечерта. Навръх Еньовден рано сутринта ще бъде извършен автентичен ритуал, свързан с празника на слънцето, билките и тревите.

По обяд започват конкурсите за автентична женска, мъжка и хайдушка носия, за които е предвиден награден фонд. Атрактивна награда ще има и за конкурса за най-харесвана снимка на автентична носия в социалните мрежи.

В дните на събора на поляната ще има изложба на автентични хайдушки оръжия, ще гостува пътуващата фото-изложба „Добре дошли в България“, а сред най-атрактивните прояви ще бъде улицата на занаятите, където всеки ще може да си хареса сувенир за спомен или да се пробва в някой занаят.

Освен това посетителите ще могат да научат автентични хора от различни фолклорни области на България, като от всеки регион ще има гост-хореограф.

Средствата, постъпили по време на събора ще отидат за снимането на филма за хайдушкото движение „Смутни времена“. Лентата е продукция изцяло на сдружение „Хайдути“, а в него участват и членове на сдружението.

Снимки: Фейсбук

Подобни статии

Top