Хеликоптер ще облети Трилистник, продължава евакуацията на хората - DC news

Хеликоптер ще облети Трилистник, продължава евакуацията на хората

Още от сутринта десетки хора от Трилистник бяха евакуирани от домовете си.

Президентът Румен Радев обеща помощ по въздух за Трилистник и останалите наводнени села по поречието на Стряма, които бяха залети тaзи сутрин. Той посети пострадалото село, което е под вода, залети са ниви, къщи, улици:

„Най-важното в момента е, понеже селото е откъснато от две страни, да видим дали няма хора в риск. Затова след малко ще бъде вдигнат хеликоптер на ВВС да се направи оглед, за да сме сигурни, че няма хора, които бедстват. И, ако има такива, да им се помогне. Другото после“.

Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на земеделието Явор Гечев на хората бе обещана помощ и спешно свикlане на комисията  за  бедствия, която да оцени щетите.

Още от сутринта десетки хора от Трилистник бяха евакуирани от домовете си. Пред Радио Пловдив те споделиха, че  не знаят какво се случва с имуществото им и какви са пораженията, защото нямат достъп до къщите си. По думите им два дни не е валяло и бедствието е донесено от придошлата вода на реката.

Кметът Димитър Иванов предположи, че може да има скъсани диги.  Според властите няма опасност от нова вълна, а водата ще се отече в следващите часове

Трилистник бе наводнено рано тази сутрин, след като река Стряма скъса дига край Калековец. В момента и двата входа на селото са блокирани от вода, като достъпът е невъзможен. С тежка техника, два противопожарни екипа и доброволци са евакуирани  около 40- 50 души, но има и други. Много хора са напуснали селото са автомобилите си и чакат водата да намалее. Сред тях е и кметът на Марица Димитър Иванов:

„Бедствено, трагично. Нивото на водата в този край е около метър и половина. Стотици къщи са наводнени“.

Според хората водата е около метър, като има много наводнени къщи.

Текст и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top